Η ΠΕ Ευρυτανίας, για την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση. Εποικοδημητική τηλεδιάσκεψη με φορείς

από την έντυπη έκδοση

Υπό τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας και με την παρουσία τοπικών εκπροσώπων φορέων, σωματείων & συλλόγων, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση για τον συντονισμό δράσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Με ικανοποιητική συμμετοχή και με εμφανή τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων να συμβάλουν, ο καθένας από το μετερίζι του, στην ανταλλαγή προτάσεων στο πλαίσιο του προγραμματισμού των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της Π.Ε. Ευρυτανίας.

Με διαδικτυακό οικοδεσπότη τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό, το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη μια εποικοδομητική συζήτηση, που, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε τις προθέσεις-διαθέσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Ευρυτανίας να συνδράμει ενεργά και να πρωταγωνιστήσει στις επετειακές εκδηλώσεις, ενώ αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος που πρόκειται να διαδραματίσουν οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, τόσο στον σχεδιασμό και προγραμματισμό των δράσεων, όσο και στην υλοποίησή τους.

Βασικοί στόχοι της συμμετοχής της Περιφέρειας, εξάλλου, έτσι όπως καθορίστηκαν μετά από ομόφωνη απόφαση διαπαραταξιακής επιτροπής, συσταθείσας επί τούτου, είναι: να τιμηθούν εμφατικά η ιστορική μνήμη και το ιστορικό παρελθόν, να παραχθούν ισχυρά διδάγματα για το σήμερα και κυρίως να δημιουργηθεί μια ισχυρή προοπτική για το αύριο.

Είναι γνωστό από την αρχή του χρόνου ότι η Περιφερειακή αρχή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει ήδη γνωστοποιήσει τις δράσεις στις οποίες θα προβεί κατά τους προσεχείς μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί οποιαδήποτε διοργάνωση από την εξέλιξη των υγειονομικών συνθηκών. Έτσι, με την επιστημονική καθοδήγηση αναγνωρισμένων ιστορικών θα αναδειχθεί ο ρόλος των Ρουμελιωτών Αγωνιστών της Επανάστασης, ενώ πλήθος δράσεων όπως επιστημονικά συνέδρια, παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκδόσεις και μαθητικοί διαγωνισμοί θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο της ανάδειξης, όλων των πτυχών της τοπικής Ιστορίας.

Σε φόντο ευρυτανικό

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (26/2) από την Π.Ε. Ευρυτανίας και μετά από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη, κλήθηκαν να συμμετάσχουν ηλεκτρονικά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Ευρυτανίας, ώστε να ενημερωθούν για τις δράσεις της Περιφέρειας και για να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις. Εκπροσωπήθηκαν η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου από τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο, ο δήμος Καρπενησίου από τον Δήμαρχο, κ. Νίκο Σουλιώτη, και την εντεταλμένη ομάδα του, ο δήμος Αγράφων από την εντεταλμένη Δημ. Σύμβουλο, κ. Κοτρώνα, το παράρτημα των ΓΑΚ από την προϊσταμένη κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου και κάθε σύλλογος από μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων.

Από την πλευρά της η Π.Ε. Ευρυτανίας, ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει ενεργά στην προετοιμασία και διεξαγωγή των σχεδιαζόμενων εκδηλώσεων, όπως η μεγάλη μουσική εκδήλωση που προετοιμάζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Λίμνη των Κρεμαστών, για την ανάδειξη της ενιαίας συμμετοχής της Ρούμελης στον Απελευθερωτικό Αγώνα, καθώς και ο Μαθητικός Διαγωνισμός εικαστικού περιεχομένου (φωτογραφίας, λογοτεχνίας κ.α.) που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. Ανακοινώθηκε, επίσης, η πρόθεση της Περιφέρειας να συνδράμει στις σχεδιαζόμενες δράσεις από τους δύο δήμους (Καρπενησίου και Αγράφων) με τα μέσα που διαθέτει.

Από τους εκπροσώπους των φορέων και των συλλόγων, ανακοινώθηκαν οι σχεδιαζόμενες δράσεις τους, ακούστηκαν προτάσεις, σκέψεις και αντιπροτάσεις ώστε να ακολουθήσει παραγωγική συζήτηση και συνεργασία, ενώ κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη για τον συντονισμό των δράσεων ώστε αυτές να μην αλληλεπικαλύπτονται, τόσο θεματικά όσο και ημερολογιακά.

Αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός των ενδιαφερομένων και των δράσεων, με την δημιουργία ενός προγράμματος εκδηλώσεων για όλο το 2021, την ευθύνη σύνταξης και παρακολούθησης του οποίου θα έχει η Π.Ε. Ευρυτανίας και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας στο τηλ. 22373-50790. Διαπιστώθηκε, επίσης, η ανάγκη για ανανέωση της συνάντησης σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε φορείς που δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό τους να το πράξουν, καθώς και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

«Χρήσιμα συμπεράσματα για τον περαιτέρω συντονισμό και τη συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις για το 1821 στη διαδικτυακή μας συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας», σχολίασε για την τηλεδιάσκεψη ο κ. Άρης Τασιός.

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά