Οι εκλογές καθορίστηκαν, οι υποψήφιοι ψιλο-συμπληρώθηκαν, τα κόμματα παίρνουν θέσεις. Το ύψιστο δημοκρατικό μας καθήκον μας αναμένει στις 21 Μαΐου, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου – βοήθειά μας (και θα τη χρειαστούμε σίγουρα). Αν και οι λόγοι από τα μπαλκόνια της πλατείας έχουν χάσει από πολλού την αίγλη τους, σίγουρα οι υποψήφιοι κάτι θα έχουν στο μυαλό τους, για να μας απευθυνθούν.
Τι έχουν να μας πουν όμως; Έτσι, για γούστο, έκανα το εξής πείραμα: Υπέβαλα στο chatGPT, το ακόλουθο ερώτημα: «Αν ήσουν υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας, ποια θα ήταν η κύρια ατζέντα σου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της;». Ιδού τι απάντησε:
“Αν ήμουν υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας, η κύρια ατζέντα μου θα ήταν να αντιμετωπίσω τις οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις της περιοχής προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και κοινότητες. Ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες στις οποίες θα εστιάσω:
Υποστήριξη της τοπικής γεωργίας: Η Ευρυτανία έχει μια ισχυρή παράδοση στη γεωργία και θα εργαστώ για να στηρίξω τους ντόπιους αγρότες και να προωθήσω πρακτικές βιώσιμης και βιολογικής γεωργίας.
Προώθηση του οικοτουρισμού: Η φυσική ομορφιά και η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρυτανίας την καθιστούν πρωταρχικό προορισμό για οικοτουρισμό. Θα εργαστώ για να αναπτύξω και να προωθήσω πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας, πολιτιστικά φεστιβάλ και οικολογικές κατοικίες.
Επένδυση σε υποδομές: Οι περιορισμένες υποδομές της Ευρυτανίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Θα εργαστώ για να εξασφαλίσω χρηματοδότηση για βελτιώσεις δρόμων και γεφυρών, ευρυζωνική πρόσβαση και δημόσια μέσα μεταφοράς, ειδικά σε απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές.
Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας: Η Ευρυτανία διαθέτει πλούτο ανθρώπινου κεφαλαίου και δημιουργικότητας, και θα εργαζόμουν για να καλλιεργήσω μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
Αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων: Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρυτανίας και η μείωση των ποσοστών γεννήσεων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της περιοχής. Θα εργαστώ για να προωθήσω πολιτικές που υποστηρίζουν οικογένειες και νέους, όπως η παροχή οικονομικά προσιτής στέγης, η βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση και η δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας.
Συνολικά, ο στόχος μου ως υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας θα ήταν να δημιουργήσω ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για την περιοχή, βασισμένο σε μια ισχυρή βάση τοπικών πόρων, καινοτομίας και κοινοτικής δέσμευσης”.
Μια τέλεια, όμορφη, συνεκτική απάντηση, όπως ταιριάζει στην τεχνητή ευφυΐα. Όμως, άχρηστη!!!
Συγνώμη, Κώστα, Μαίρη, Τζίνα, Μωυσή, Νίκο, Θανάση, Χαρά και όλοι οι άλλοι που θα αρχίσετε να υπόσχεστε διάφορα, αλλά εάν η δική σας ατζέντα είναι παρόμοια, τότε… κλαφ’ τα Χαράλαμπε! Η εφαρμογή τεχνητής ευφυίας το μόνο που έκανε είναι να συνδυάσει όλα όσα έχουν γραφτεί τα τελευταία 20 χρόνια στα Ευρυτανικά Νέα και στο ίντερνετ και να τα συνθέσει σε ένα ενιαίο κείμενο. Περιέχονται όλα όσα γράψατε εσείς στο φεις μπουκ και τις ιστοσελίδες σας, όσα δημοσίευσα εγώ στα Ευρυτανικά Νέα, αλλά και τα κείμενα όλων όσοι κατά καιρούς πιάσαμε το πληκτρολόγιο και γράψαμε κάτι για τον τόπο μας.
Όμως, δυστυχώς, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην ψυχανάλυση, η επίγνωση των προβλημάτων δεν σημαίνει και την αυτόματη επίλυσή τους!
Προκειμένου να γίνει κάτι απτό και ουσιαστικό, με πραγματική προοπτική να αναστραφεί κάποτε η φθίνουσα πορεία του τόπου μας, χρειάζεται σκέψη πέρα από τα τετριμμένα: όχι άλλα περιβαλλοντικά μονοπάτια, όχι άλλοι δρόμοι Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο, όχι άλλο «βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για την περιοχή». Αυτά είναι κούφια λόγια, είναι προτάσεις που ακόμα κι ένας άψυχος υπολογιστής μπορεί να κάνει.
Καθένα από τα προβλήματα, δηλαδή η προώθηση του οικοτουρισμού, η επένδυση σε υποδομές, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, πρέπει να έχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και ΑΠΤΕΣ προσεγγίσεις.
Εγώ δεν είμαι ούτε υποψήφιος, ούτε τεχνοκράτης, ούτε έχω τίποτε φαεινές ιδέες για να κάνω κάποια πρόταση. Εσείς είστε που θέλετε την ψήφο μας, άρα δική σας ευθύνη είναι να βρείτε αυτό το συγκεκριμένο. Αν δεν το ξέρετε (πράγμα που δεν είναι κατακριτέο) βρείτε κάποιον ικανό που να κατεβάζει η κούτρα του και ζητήστε του να σας συμβουλέψει. Κάποιον σπουδαγμένο, κάποιον πρωτοπόρο, κάποιον με όραμα και τα πόδια του καλά στεριωμένα στη γη.
Με συνέδρια, σεμινάρια αγροτουρισμού και μελισσοκομίας, αυγά δεν βάφονται. Το ξέρετε και το ξέρουμε όλοι. Ούτε έχετε περιθώρια να πολιτευτείτε πάλι με την παλιά συνταγή των περιοδειών και των σογιών, των ετεροδημοτών και των λεωφορείων που θα μεταφέρουν ψηφοφόρους, διότι ακόμα κι αυτοί, για μια ακόμη φορά θα σας γελάσουν.
Αν δεν έχετε ΟΡΑΜΑ, αποκτήστε επειγόντως. Αν βάλατε υποψηφιότητα για να καλύψετε την προσωπική σας επιθυμία για προβολή, παρατήστε τα. Αν το κάνατε για να συμπληρώσετε το ψηφοδέλτιο του κόμματος, ελπίζοντας σε μια μελλοντική ανταμοιβή, παρατήστε τα. Αν το κάνατε για λόγους ιδεολογίας, (ας πούμε για να στηριχτεί η αριστερά, απέναντι στη δεξιά λαίλαπα) παρατήστε τα. Αν το κάνατε για να στηρίξετε τον «πρώτο» του συνδυασμού, παρατήστε τα. Δεν είναι λόγοι αυτοί για να πολιτευτείτε.
Θα σταθείτε απέναντι σε άνεργες γυναίκες, απέναντι σε ηλικιωμένους και υπερήλικες, απέναντι σε νέους χωρίς προοπτική και πρέπει να τους πείτε συγκεκριμένα πράγματα. Θα αντιμετωπίσετε επί ίσοις όροις την ιστορία της Ευρυτανίας και είμαι σίγουρος ότι δεν θέλετε σε 20 χρόνια από σήμερα να βγει κάποιος στα Ευρυτανικά Νέα εκείνης της εποχής και να γράψει ότι «ακόμα και στην προεκλογική του/της εκστρατεία δεν είχε να πει τίποτε». Μην παίρνετε ελαφρά την υποψηφιότητά σας. Είστε στην ίδια αφετηρία που ήταν ο Ζηνόπουλος, ο Καραπιπέρης, ο Τσιγαρίδας, ο Μπακογιάννης, η Ντόρα. Μην ευτελίζετε την ευθύνη που αναλάβατε. Συναισθανθείτε τη και δείξτε έμπρακτα πόσο αγαπάτε τον τόπο μας, κάτι για το οποίο –τουλάχιστο- δεν αμφιβάλλει κανείς μας.