14 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην κατάληψη πλοίου από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι εμπλέκεται στην κατάληψη από τους Χούθι της Υεμένης φορτηγού πλοίου, που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία και το οποίο διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ομάδες αντίστασης στην περιοχή ενεργούν ανεξάρτητα και από μόνες τους με βάση τα συμφέροντά τους και αυτά των λαών τους», επεσήμανε Καναανί.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί έχουν στόχο να εκτρέψουν την προσοχή από την «ανεπανόρθωτη ήττα» του Ισραήλ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή το Ισραήλ χαρακτήρισε το περιστατικό «ιρανική τρομοκρατική ενέργεια», με επιπτώσεις για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή (19/11/2023) πως κατέλαβαν στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικό σκάφος που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία και το οδήγησαν προς τις υεμενίτικες ακτές, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάληψη ισραηλινού πλοίου και η μεταφορά του στις υεμενίτικες ακτές», επεσήμανε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σαρί στο Χ.

Η κατάληψη αυτή βασίζεται «στη θρησκευτική, ανθρωπιστική και ηθική ευθύνη προς τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό, που υποβάλλεται σε άδικη πολιορκία, και στη συνέχιση των φρικτών και ειδεχθών σφαγών που διαπράττει ο ισραηλινός εχθρός», πρόσθεσε.

Οι Χούθι απειλούν «μόνο τα πλοία της ισραηλινής οντότητας και όσα ανήκουν σε Ισραηλινούς», τόνισε ο Γιαχία, υπογραμμίζοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου αντιμετωπίζεται «με βάση τις διδαχές και τις αξίες της ισλαμικής μας θρησκείας».

«Κατοικεί στο Ισραήλ»

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας θαλάσσιων μεταφορών Ambrey, το φορτηγό πλοίο ανήκει στη Ray Car Carriers, βρετανική εταιρεία που ελέγχεται από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Αβραάμ Ραμί Ουγκάρ, ο οποίος «κατοικεί στο Ισραήλ».

Το 2021 ένα πλοίο που ανήκε στον Ουγκάρ, το MV Helios Ray με σημαία Μπαχαμών, επλήγη από έκρηξη στον κόλπο του Ομάν σε μια περίοδο οξυμένης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος ιστότοπος Tradewinds, η εταιρεία Ray Car Carriers είναι εγγεγραμμένη στη Βρετανία και το πλοίο διαχειρίζεται η ιαπωνική εταιρεία Nippon Yusen (NYK).

Η ΝΥΚ επιβεβαίωσε με σημερινή της ανακοίνωση ότι ένα φορτηγό πλοίο που έχει ναυλώσει, το Galaxy Leader, «καταλήφθηκε» την ώρα που έπλεε κοντά στις ακτές της Υεμένης με 25μελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών, στο πλοίο επιβαίνουν 25 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους υπήκοοι Βουλγαρίας, Φιλιππίνων, Ουκρανίας και Μεξικού, πάντως κανένας Ιάπωνας.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στο πλοίο επιβαίνουν «πολίτες διάφορων εθνικοτήτων, αλλά κανένας Ισραηλινός». «Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», υπογράμμισε.

Χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα την ιρανική επίθεση εναντίον διεθνούς πλοίου», κάνοντας λόγο για «επίθεση» εναντίον «του ελεύθερου κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ