“Η τρύπα της Όσκλιανης”, το… Πανταβρέχει των Αγράφων. Εξόρμηση στον Αγραφιώτη (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Άγρια και δυσπρόσιτα, τα Άγραφα κρύβουν καλά φυλαγμένα δεκάδες σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ένα απ’ αυτά είναι η «Τρύπα της Όσκλιανης» του Αγραφιώτη, μια μικρογραφία, θα έλεγε κανείς, του περίφημου «Πανταβρέχει» στον Κρικελλόποταμο, που μάλλον λίγοι γνωρίζουν -και ακόμα λιγότεροι επισκέπτονται.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα στένωμα μερικών δεκάδων μέτρων του ποταμού Αγραφιώτη (κοντά στη διασταύρωση για τα χωριά Άγραφα και Επινιανά), όπου από τα βράχια αναβλύζουν αδιάκοπα όγκοι νερού, ενώ έχουν γιγαντωθεί και κρέμονται υδροχαρή, καταπράσινα φυτά.

Το θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι μοναδικό. Στο σημείο δεσπόζει ένας θεόρατος βράχος, που με την επιβλητική του παρουσία προσπαθεί να «κλέψει» λίγη απ’ τη δόξα των τρεχούμενων νερών, ο ήχος των οποίων είναι εκκωφαντικός μα ταυτόχρονα τόσο γαλήνιος μέσα στην αγριότητά του. Στο σημείο δημιουργούνται μικρές λιμνούλες και μια βουτιά στα δροσερά, καθάρια και γαλαζοπράσινα νερά του Αγραφιώτη θεωρείται επιβεβλημένη.

Πρόσβαση 

Οδηγούμε με κατεύθυνση τα Άγραφα και τέσσερα (4) χιλιόμετρα πριν από το χωριό ο δρόμος διακλαδίζεται. Επιλέγουμε την αριστερή κατεύθυνση, προς τα Επινιανά. Σε 150μ από εκεί υπάρχει ξύλινη χειροποίητη ταμπέλα που γράφει «Προς Τρύπα – Όσκλιανη».

Τον Αύγουστο του 2019 (απ’ όπου και το φωτορεπορτάζ) το μονοπάτι είχε καλυφθεί από όγκους χώματος και βράχων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διάσχισή του. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με το ΙΧ στον ίδιο δρόμο (κατεύθυνση προς Επινιανά) και ύστερα από περίπου 500μ, δίπλα από τσιμεντένια γέφυρα, παίρνουμε χωματόδρομο προς το ποτάμι, το οποίο και προσεγγίζουμε εύκολα. Ακολουθούμε τη ροή του Αγραφιώτη και ύστερα από περίπου 2 χιλιόμετρα (μια ώρα περπάτημα) φθάνουμε στην «Τρύπα Όσκλιανη».

Η διαδρομή είναι βατή. Χρειάζεται να διασχίσουμε 5-6 φορές κάθετα το ποτάμι, δίχως πρόβλημα, αφού η στάθμη του νερού είναι χαμηλή του θερινούς μήνες.

[αναδημοσίευση]

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά