29 Μαρτίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Θερμοκρασίες έως και -10c φέρνει η κακοκαιρία “Barbara” στην Ευρυτανία. Θα χιονίσει σήμερα, αξιόλογες χιονοπτώσεις στην Ανατολική Ελλάδα – Η εξέλιξη του καιρού

Τα ανατολικά θα αφορά η σημαντική επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου

Αξιόλογη μεταβολή του καιρού θα σημειωθεί στη χώρα μας, κυρίως την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία (ονομάστηκε “Barbara”). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Σταδιακά, από τα ξημερώματα της Κυριακής (5/2) η κακοκαιρία θα μετατοπιστεί στην ανατολική Ελλάδα, όπου θα εντοπίζεται και ο κύριος όγκος των φαινομένων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν περιοχές όπως η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, η ανατολική Φθιώτιδα, οι Σποράδες, τα νησιά των Κυκλάδων και η βόρεια Κρήτη. Είναι πιθανόν να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, για τρίτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια.

Στην Ευρυτανία, από την Κυριακή (5/2) και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, το κύριο γνώρισμα του καιρού θα είναι ο ισχυρός παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Εκτιμάται πως ο υδράργυρος θα πέσει έως και τους -10 βαθμούς Κελσίου, με την πραγματική αίσθηση να φθάνει μέχρι και -15c λόγω των ψυχρών βοριάδων που θα πνέουν. Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με διαστήματα ηλιοφάνειας, την ώρα που Αττική, Βοιωτία, Εύβοια κ.α. θα δέχονται κατά τόπους αξιόλογες χιονοπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

“Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (5/2). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (5/2) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (6/2) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (5/2) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (7/2) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (5/2) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (5/2) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (7/2) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ