27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Θετικά βήματα διαλόγου Ουκρανίας – Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη ― Θέμα χρόνου η πτώση της Μαριούπολης

Τα πρώτα βήματα σύγκλισης Μόσχας – Κιέβου έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών παρουσία τουρκικής αντιπροσωπείας, οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν σε προτάσεις που αποτιμώνται ως η πιο σημαντική πρόοδος στις μέχρι τώρα μεταξύ τους διαβουλεύσεις. Οι αντιπροσωπείες πλέον επιστρέφουν στις βάσεις τους για περαιτέρω επεξεργασία, έχοντας στις αποσκευές τους ότι πιο «χειροπιαστό».

Αμέσως μετά την συνάντηση οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν δραστικά τις επιχειρήσεις γύρω από την πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, με πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε πως ήδη υπάρχει κινητικότητα. Αυτό πάντως, όπως τονίζει η ρωσική πλευρά, δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους όρους που συζητήθηκαν στη συνάντηση, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, για να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν.

«Θα ήθελα να τονίσω πως είναι πιθανή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφάλειας, ένα διπλωματικό σχέδιο που θα βάλει τέλος στον πόλεμο. Και ένα μέσο για να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Ουκρανίας» επισήμανε ο διαπραγματευτής των Ουκρανών Ολεκσάντρ Τσάλι. 

(Ukrainian Foreign Ministry Press Service via AP)

Το σχέδιο των ουκρανών θα περιλαμβάνει και περίοδο διαβούλευσης 15 ετών για το καθεστώς της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει από το 2014 η Ρωσία, το οποίο θα ισχύσει μόνο με πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Οι αποφάσεις για το Ντονμπάς θα μεταφερθούν σε μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, με την ουκρανική πλευρά να τονίζει πως κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.

«Συζητήσαμε πως στη διάρκεια των 15 ετών, όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το καθεστώς της Κριμαίας, δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις» λέει ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντόλιακ. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρώσων τόνισε πως μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να γίνει όταν θα υπάρχει χειροπιαστή συμφωνία.

«Μετά τις σημερινές εποικοδομητικές συζητήσεις, συμφωνήσαμε και προτείναμε λύσεις, ώστε να είναι δυνατή η συνάντηση των ηγετών, υπό τον όρο να υπάρχει συμφωνία των υπουργών εξωτερικών» είπε σχετικά o Ρώσος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. 

«Σήμερα επετεύχθη η πιο σημαντική πρόοδος από την αρχή των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση τις αντιπροσωπείες επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε και πάλι σε κατάπαυση του πυρός και μίλησε για ιστορική ευθύνη των δύο πλευρών, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη. Μία διαμάχη διαρκείας δεν ωφελεί κανέναν».

Πάντως, δια στόματος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν συγκρατημένες για το κατά πόσο η ρωσική πλευρά εννοεί όσα υποστηρίζει.

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και αυτό που πράττει. Εμείς εστιάζουμε στο δεύτερο, Και αυτό που κάνει είναι να συνεχίζει τις βιαιότητες εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της» σημείωσε, αναφέροντας πάντως ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν εάν όντως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών.

Σε εφαρμογή το σχεδίο απελευθέρωσης του Ντονμπάς

Σε μεγάλη στρατηγική αλλαγή προχωράει η Ρωσία με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να επαναλαμβάνει ότι οι στόχοι της πρώτης επιχειρησιακής φάσης, που ήταν η αποδυνάμωση του Ουκρανικού στρατού, και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της απελευθέρωσης του Ντονμπάς.

Απευθύνει νέα απειλή προς το ΝΑΤΟ, να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία γιατί η απάντηση θα είναι ανάλογη.

Τα όπλα πάντως εξακολουθούν να ηχούν στα υπόλοιπα μέτωπα. Στη Ρίβνε, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά, επλήγη αποθήκη καυσίμων, ενώ είναι θέμα ημερών είναι περάσει η κατεστραμμένη Μαριούπολη στον πλήρη έλεγχο των Ρώσων. Ο μισός πληθυσμός της παραμένει εγκλωβισμένος, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών” δήλωσε ο δήμαρχος της κατεστραμμένης πόλης, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 5.000 από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν, στο Κίεβο.

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στη Ζαπορίζια, κατοικίες και πολυώροφα κτίρια υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές. Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης τόνισε ότι η νύχτα ήταν ξανά ανήσυχη.

Αρκετές πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν οι Ρώσοι σε ΠάβλογκραντΝοβομοσκόφσκ και Νικόπολη. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από πύραυλο που έπληξε αγρόκτημα.

Περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι της διαβόητης ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Όσα προηγήθηκαν

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά από τις δυτικές χώρες να αυστηροποιήσουν άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επιβάλλοντάς της μεταξύ άλλων και εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Στο μεταξύ, δεν ανακαλεί τις δηλώσεις του ο Μπάϊντεν και επιμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι «δεν αλλάζει την πολιτική των ΗΠΑ» απέναντι στη Ρωσία και τον Πούτιν, τονίζοντας πως εξέφρασε την προσωπική του άποψη.

Η Μόσχα κατήγγειλε ως «απολύτως απαράδεκτα» τα σχόλια του Κροάτη ΥΠΕΞ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διέπραξε εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία. Η ρωσική πρεσβεία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν 6 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου στην αεροπορική βάση Σπάνγκνταλεμ, στη ΝΔ Γερμανία, με σκοπό τη «βελτίωση της αμυντικής θέσης» του NATO, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και κάποιοι Ουκρανοί που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εμφάνισαν νωρίτερα αυτό το μήνα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Εξάλλου, οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ έχουν καταφέρει να βοηθήσουν έως και 900.000 ανθρώπους στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, αλλά θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές για ασφαλή διέλευση προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ