28 Σεπτεμβρίου 2021

Ιδιωτικός τομέας: Τι ισχύει για ωράριο εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού, αναστολή συμβάσεων και τηλεργασία

Ιδιωτικός τομέας: Τι ισχύει για ωράριο εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού, αναστολή συμβάσεων και τηλεργασία

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Πέμπτη 11/02/2021 που τίθεται σε εφαρμογή το lockdown για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη.

Τι θα ισχύει για τις αναστολές συμβάσεων

Για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνάνε από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.

Μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ μπορούν οι επιχειρήσεις να δώσουν ορθές επαναλήψεις για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από αύριο έως και την Κυριακή.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τηλεργασία

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνεχίζεται κανονικά, όπως και η υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού.

Άδειες ειδικού σκοπού

Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά έως 14 ετών.

Κλιμακωτό ωράριο

Για τη αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα κλιμακωτού ωραρίου, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στην ΕΡΓΑΝΗ.

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων θα προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους.

Τρίωρη άδεια για τεστ κορονοϊού

Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν το τεστ κορονοϊού. Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ανοίγει ειδική πλατφόρμα (http://ergasiatesting.gov.gr/) όπου θα δηλώνονται όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να κάνουν το τεστ δωρεάν, έως και δύο φορές το μήνα.

Επανέρχονται οι άδειες καραντίνας (διάρκειας 14 ημερών) με δυνατότητα αναπληρώσεως μετά την επιστροφή τους στην εργασία, όπως και οι άδειες για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό.

Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για εκείνους που η τακτική τους επιδότηση έληξε ή λήγει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. 

Το μέτρο αναμένεται να αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους – ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει έως το τέλος του μήνα και πλέον θα λάβουν δυο έξτρα επιδόματα (400 +400 ευρώ). Το μέτρο της επέκτασης θα αφορά, επίσης, και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.

Επιπλέον, το ποσό των 800 ευρώ θα δοθεί στους άνεργους του τουρισμού και του επισιτισμού που δεν έχουν τη δυνατότητα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

To άρθρο Ιδιωτικός τομέας: Τι ισχύει για ωράριο εργασίας, άδειες ειδικού σκοπού, αναστολή συμβάσεων και τηλεργασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ