27 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ικαρία: Εβδομάδα βιώσιμης ενέργειας και μετρήσεις γεωθερμίας

Ο Δήμος Ικαρίας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία: “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” και στην εν εξελίξει διαδικασία εκπόνησης του σχετικού “Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης” του νησιού.

Έτσι διοργανώνει, με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ, μια σειρά δράσεων την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, η οποία ανακηρύσσετε ως “Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας” και περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
Κατά τόπους εκδηλώσεις ενημέρωσης για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και πραγματοποίηση εργασιών προετοιμασίας ίδρυσης δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Ικαρίας.
Επισκέψεις κλιμακίου του ΔΑΦΝΗ σε οικίες για την πραγματοποίηση Συμβουλευτικών Επισκέψεων Μείωσης Ενεργειακού Κόστους (ΣΕΜΕΚ), με σκοπό την δωρεάν παροχή συμβουλών και προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης των λογαριασμών ενέργειας και βελτίωση των συνθηκών ενεργειακής άνεσης.
Αυτοψίες του ΔΑΦΝΗ από κοινού με το προσωπικό του Δήμου με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών και δημοσίων κτηρίων και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.
Αυτοψίες του ΔΑΦΝΗ από κοινού με το προσωπικό του Δήμου σε δημοτικές εκτάσεις, με σκοπό την διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης επίγειων φωτοβολταϊκών σταθμών στο πλαίσιο σύστασης δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων, προς ανακούφιση ιδίως των ενεργειακά πιο ευάλωτων νοικοκυριών.
Συναντήσεις με εκπροσώπους συλλογικών φορέων με σκοπό την παρουσίαση του ΣΚΕΜ και πιθανής ενσωμάτωσης σχολίων εν όψει εκκίνησης διαδικασίας διαβούλευσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της “Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας” θα υπάρει σημαντική ευκαιρία να φιλοξενηθεί στο νησί, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) με σκοπό για πρώτη φορά στα χρονικά, να πραγματοποιήσει εκτεταμένες θερμομετρήσεις σε συνεργασία με το ΔΑΦΝΗ και το προσωπικό του Δήμου υλοποιώντας έτσι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την έρευνα του γεωθερμικού πεδίου της Ικαρίας.
Κατά το πέρας της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 2/12 στις 18:00 στο παλαιό Δημαρχείο στον Άγιο Κήρυκο, με σκοπό την ενημέρωση για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών του ΕΑΓΜΕ, καθώς και τον απολογισμό των δράσεων της εβδομάδας, αλλά και τον προγραμματισμό των ενεργειών για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης.
Ο Δήμος Ικαρίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Πιστός στο όραμα της αξιοποίησης των τοπικά διαθέσιμων καθαρών μορφών ενέργειας της Ικαρίας για την κάλυψη των τοπικών ενεργειακών αναγκών, με έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, την εξοικονόμηση ενέργειας, τα έργα μικρής κλίμακας, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας συνεχίζει τις προσπάθειες του για την χάραξη ενός τοπικού σχεδίου από την τοπική κοινότητα”.
Με την ολοκλήρωση των δράσεων της “Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας”, ο Δήμος θα αναρτήσει το ΣΚΕΜ στην ιστοσελίδα του Δήμου προς δημόσια διαβούλευση για την υποβολή σχολίων και προτάσεων και καλεί τους κατοίκου του νησιού να συμμετέχουν στις δράσεις και φυσικά την εκδήλωση!

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy