26 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισημερινός: 22 οι νεκροί από την εξέγερση στις φυλακές

Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου από τα βίαια επεισόδια σε δυο φυλακές στον Ισημερινό. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 22 και ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε το σωφρονιστικό σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η φυλακή Λατακούνγκα, στην επαρχία Κοτοπάξι του Ισημερινού, μετρά τα περισσότερα θύματα μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια στη φυλακή στην επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά).

Οι Ειδικές Δυνάμεις της αστυνομίας ανέκτησαν τον έλεγχο των δύο φυλακών. Η αστυνομία, με την υποστήριξη του στρατού, εμπόδισε την απόδραση 31 κρατουμένων από τη Λατακούνγκα.

Προκειμένου να «αποκατασταθεί η τάξη», ο πρόεδρος Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις φυλακές.

Από την επαρχία Κοτοπάξι, ο Λάσο ανακοίνωσε πως κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύστημα των σωφρονιστικών καταστημάτων ώστε να κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την αποκατάσταση της τάξης» στις φυλακές.

«Θα αρχίσουμε διαδικασία πλήρους αναδιάρθρωσης του συστήματος των φυλακών», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτος, ο οποίος αντικατέστησε τον επικεφαλής της υπηρεσίας φυλακών με έναν στρατιωτικό.

«Θέλω να πω στις μαφίες που επιδιώκουν να απειλήσουν αυτή τη χώρα ότι σφάλλουν αν νομίζουν ότι η αυτή η κυβέρνηση θα φανεί τόσο αδύναμη όσο προηγούμενες», είπε ακόμη ο Γκιγιέρμο Λάσο.

Έκανε γνωστό πως πλέον η πρόσβαση στις φυλακές θα ελέγχεται από τον στρατό, ενώ η αστυνομία θα φρουρεί το εσωτερικό τους. Μέχρι σήμερα, την ασφάλεια των σωφρονιστικών καταστημάτων εγγυόνταν πολιτικοί υπάλληλοι.

Νωρίτερα χθες η υπηρεσία φυλακών ανέστειλε ορισμένες δραστηριότητες «που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό των εγκλείστων και τους λειτουργούς» του σωφρονιστικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία, οι επισκέψεις ανεστάλησαν σε κάποιες φυλακές.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κοτοπάξι, τον Οσβάλντο Κορονέλ, οι ταραχοποιοί «χρησιμοποίησαν όπλα μεγάλου διαμετρήματος και εκρηκτικά που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό του κέντρου κράτησης».

Φυλακισμένοι μπόρεσαν εξάλλου να αποδράσουν, αλλά 78 εξ αυτών συνελήφθησαν από την αστυνομία, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Οι δυο φυλακές συγκαταλέγονται σε εκείνες όπου είχαν ξεσπάσει αιματηρά επεισόδια και τον Φεβρουάριο. Σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν σκοτωθεί 79 φυλακισμένοι μέσα σε μια μέρα.

Τα επεισόδια του Φεβρουαρίου είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα αποκεφαλισμένα, κι είχαν αποκαλύψει την ισχύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά στις φυλακές, όπου το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των εγκλείστων είναι οξυμένο.

Ο Ισημερινός μετρά περίπου 60 φυλακές με ονομαστική χωρητικότητα 29.000 θέσεων. Αλλά οι πλεονάζοντες κρατούμενοι κοντεύουν το 30%, καθώς το σύνολο των εγκλείστων είναι 38.000 και φρουρούνται από περίπου 1.500 φύλακες ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 4.000 προκειμένου να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού.

Για να αντιμετωπίσει το συνεχώς επανερχόμενο πρόβλημα των βίαιων επεισοδίων στις φυλακές, ο πρώην πρόεδρος Λενίν Μορένο, ο οποίος αντικαταστάθηκε τον Μάιο από τον Γκιγιέρμο Λάσο, είχε κηρύξει επανειλημμένα κατάσταση εξαίρεσης, ειδικά τον Φεβρουάριο για τρεις μήνες.

Αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού εξάλλου οι αρχές του Ισημερινού κατέφυγαν σε εναλλακτικές ποινές για τα λιγότερο σοβαρά ποινικά αδικήματα και τα πλημμελήματα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των φυλακισμένων· μπόρεσαν έτσι να μειώσουν το πλεονάζον ποσοστό εγκλείστων στις φυλακές από το 42% στο 30%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 
Φωτογραφίες: EPA

To άρθρο Ισημερινός: 22 οι νεκροί από την εξέγερση στις φυλακές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ