4 Ιουλίου 2022

Ισραήλ: Ανακάλεσε την παραίτησή της από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι

Αναθεώρησε την απόφασή της να παραιτηθεί η Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, βουλευτής του αριστερού κόμματος Meretz που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ. Είχε παραιτηθεί την περασμένη Πέμπτη, στερώντας στον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η 49χρονη Γάιντα Ρινάουι Ζοάμπι, που προέρχεται από την αραβική μειονότητα του Ισραήλ, είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους Άραβες Ισραηλινούς. Η μειονότητα αυτή είναι οι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στα εδάφη τους μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και σήμερα αποτελεί περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ χαιρέτισε την επιστροφή της Ζοάμπι στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας και μαζί ξαναρχίζουμε τη δουλειά της κυβέρνησης και του συνασπισμού», έγραψε στο Twitter.

Με την παραίτηση της Ζοάμπι ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από εθνικιστικά, κεντρώα, αριστερά και αραβικά κόμματα, απέμεινε μόνο με 59 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ.

Είχε προηγηθεί, πριν από έξι εβδομάδες, η παραίτηση και της Γιαμίνα Ιντίτ Σίλμαν, της ριζοσπαστικής δεξιάς, με αποτέλεσμα ο συνασπισμός να έχει μόνο 60 έδρες, όσες και η αντιπολίτευση.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ