20 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιταλός καθηγητής στην ΕΡΤ: Υπάρχουν συστήματα ασφαλείας για να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η είδηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη σόκαρε και τη γειτονική Ιταλία, μια χώρα παραδοσιακά συναισθηματικά πολύ δεμένη με την Ελλάδα.
Ενώ οι εξελίξεις σχετικά με το τραγικό συμβάν τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής συνομίλησε με τον Καθ. κ. Αντρέα Τζιουριτσίν, οικονομολόγο και σύμβουλο σε θέματα μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου.   

(Κρίστιαν Μαυρής)
Τα ονόματα τριών εταιρειών αναδύονται σε αυτή την τρομερή καταστροφή: Hellenic Train, ΟΣΕ και Ferrovie dello Stato. Μπορείτε να εξηγήσετε με ποια ιδιότητα συμμετέχουν στη διαχείριση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα; 

(Καθ. Αντρέα Τζιουριτσίν)
Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη σε αυτό το τρομερό ατύχημα, αλλά μπορούμε να ρίξουμε λίγο φως στο ποιος διαχειρίζεται τι στην Ελλάδα.

Πρώτον, τη διαχείριση των γραμμών και των υποδομών έχει η εταιρεία ΟΣΕ, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το Ελληνικό Κράτος. Έπειτα έχουμε την παλιά ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έχει αλλάξει το όνομά της σε Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις σιδηροδρομικές φάλαγγες, δηλαδή τα τρένα που κινούνται πάνω στις γραμμές. Αυτή η εταιρεία ελέγχεται 100% από τον (Ιταλικό) όμιλο Ferrovie dello Stato.

Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται για το ατύχημα αυτό, αλλά σαφώς πρέπει να περιμένουμε την έρευνα για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη.

(Κρίστιαν Μαυρής)
Γίνεται λόγος για ανθρώπινο λάθος, αλλά και για συστήματα ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, από ποιον θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτά τα συστήματα ασφαλείας; Ποιος οργανισμός θα πρέπει να είναι υπεύθυνος;

(Καθ. Αντρέα Τζιουριτσίν)
Συνήθως, υπάρχουν οργανισμοί ασφαλείας που παρακολουθούν επακριβώς ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για πρόβλημα υποδομής, για πρόβλημα σηματοδότησης, δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι συνέβη, γιατί δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Είναι σαφές ότι, στην προκειμένη περίπτωση, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιανού είναι η ευθύνη.
Η ασφάλεια συνήθως δίνεται από τρίτους. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Αλλά πρέπει να κατανοηθεί ο λόγος του λάθους, αν πρόκειται για ανθρώπινο, της σηματοδότησης, ή άγνωστης αιτίας. Και τότε, ανάλογα με αυτό, θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ποιος είναι υπεύθυνος.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι το πώς γίνεται τα δύο τρένα να βρίσκονταν στην ίδια γραμμή. Το ένα από τα δύο τρένα είχε σίγουρα εκτραπεί. Ακόμα και να πούμε ότι είναι ανθρώπινη ευθύνη, δεν ξέρω. Με την έννοια ότι υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που, σε γενικές γραμμές, θα έπρεπε να βοηθούν να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες. Προφανώς κάτι δεν λειτούργησε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ