25 Μαρτίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Κέρκυρα: Δωρήθηκε στην Αναγνωστική η Βιβλιοθήκη της οικογένειας Σταματοπούλου

Μια ιδιαίτερη δωρεά, τη συλλογή βιβλίων της οικογενείας της και μέρος του οικογενειακού αρχείου της, μαζί με  δυο κομψότατες βιβλιοθήκες, χειροποίητα έπιπλα του 19ου αι., κερκυραϊκής κατασκευής, παρέλαβε από την κυρία Έλλη Σταματοπούλου, η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρείας.

Νώντας Σταματόπουλος

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αναγνωστικής Εταιρείας, “η απόφαση της κυρίας Σταματοπούλου, να διαθέσει τα συγκεκριμένα βιβλία και οικογενειακά κειμήλια, είναι ιδιαιτέρως τιμητική για την Αναγνωστική. Με την ευγενική φροντίδα της κυρίας Μαρίας Φερεντίνου και του κυρίου Ιωσήφ Ψάιλα, παρελήφθησαν συνολικά, είκοσι (20) δεσμίδες εγγράφων, κυρίως εντύπων (εφημερίδες, περιοδικά και άλλα συγγράμματα 19ου – 20ού αι.) και τετρακόσια πέντε (405) βιβλία, τα περισσότερα με περίτεχνη βιβλιοδεσία, σε άριστη κατάσταση. Τα εν λόγω βιβλία αντικατοπτρίζουν το εύρος και τη δυτικοευρωπαϊκή διάσταση των αναγνωστικών ενδιαφερόντων της οικογενείας Σταματόπουλου. Πρόκειται, κυρίως, για γαλλικές, αγγλικές, ιταλικές αλλά και ελληνικές εκδόσεις  των 19ου και 20ου αι., φιλολογίας, φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, ιστορίας, αλλά και θετικών επιστημών, όπως έργα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων κλασικών, πραγματείες του γαλλικού Διαφωτισμού, κ. ά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη βιβλιακή συλλογή συγκροτήθηκε από τρεις διαδοχικές γενιές της οικογενείας Σταματόπουλου, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Κερκυραϊκή αστική ζωή του 19ου και 20ου αιώνα και που συνδέθηκε στενά με την Αναγνωστική Εταιρία. Τη σύνδεση αυτή επισφράγισε η μακροχρόνια και πολύ εποικοδομητική παρουσία του αείμνηστου Νώντα Σταματόπουλου, για πολλά χρόνια Γραμματέα της Διοικητικής Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας και συγγραφέα του σημαντικού βιβλίου «Old Corfu, History and Culture».

Μεταξύ πολλών άλλων βιβλίων της συλλογής, χαρακτηριστικές είναι οι κομψές σειρές: 

·        «Oeuvres complètes de Buffon» (Chez Lecointe, Paris, 1830-1832, τόμοι 1-81), 

·        «Storia universale di Cantù» (Palermo, 1853-1858, τόμοι 1-4), 

·        «Memoires d’un bourgeois de Paris / Véron, Louis Désiré» (Paris, 1856-1857, τόμοι 1-5),

·        «Οeuvres de Corneille» (Paris 1857, τόμοι 1-5),

·        «Oeuvres complètes de J.J. Rousseau» (Paris, 1858-1862, τόμοι 1-8),

·        «Oeuvres de Fénelon» (Paris, 1862, τόμοι 1-4),

Καθώς και οι εκδόσεις:

·        «Leçons françaises de littérature et de morale / Noel, François» (Bruxelles, 1836)

·        «Histoire de la littérature grecque / Alexis Pierron» (Paris, 1857),

·        «The poetical works of Lord Byron» (London, 1860), 

·        «History of the Greek Revolution» (Edinburgh & London, 1861, τόμοι 1-2), 

·        «Miserabili / Vittor Hugo» (Milano, 1862-1863, τόμοι 1-10),

·        «Traité général de photographie / D.V. Monckhoven» (Paris, 1863),

·        «Le Baccalauréat és sciences / J. Brisbarre… [et al.]» (Paris, 1864, τόμοι 1-3),

·        «Oeuvres complètes de J. Delille, avec les notes de mm. Parseval-Grandmaison… [et al]» (Paris, 1867),

“Η Αναγνωστική Εταιρία έχοντας κύριο σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της επτανησιακής κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, θεωρεί καθήκον της τη συλλογή και την ανάδειξη οικογενειακών βιβλιοθηκών και αρχείων, καθώς αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, και είναι προφανές ότι αναζητά κάθε είδους υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια.

Οφείλουμε χάριτες στη δωρήτρια κυρία Έλλη Σταματοπούλου για την τιμητική απόφασή της να προσφέρει στην Αναγνωστική Εταιρία τη συγκεκριμένη πολύτιμη συλλογή, για την εκτίμησή της και την εμπιστοσύνη της. Σύντομα θα ξεκινήσει και η αναλυτική καταλογογράφηση του συνόλου των τεκμηρίων, ώστε να ενταχθούν στις συλλογές της Εταιρίας και να είναι προσβάσιμα στους ερευνητές.

Η εμπιστοσύνη των δωρητών να διαθέτουν πολύτιμα κειμήλια, έργα τέχνης, βιβλία και οικογενειακά αρχεία, καταδεικνύει την εκτίμηση με την οποία περιβάλλεται η Αναγνωστική Εταιρία, μάς τιμά ιδιαιτέρως και ταυτόχρονα μάς δημιουργεί ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ