9 Αυγούστου 2022

Κέρκυρα: Η ΕΡΤ στην ετήσια ανάβαση του Σωτήρος στο ορεινό μοναστήρι του Αγίου Ματθαίου

Σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 450 μέτρα, ένα μοναστήρι στέκει για περισσότερους από 5 αιώνες περήφανο, ατενίζοντας το Ιόνιο τόσο από τη δυτική, όσο και από την ανατολική πλευρά της Κέρκυρας.

Εκεί βρεθήκαμε για λίγες ώρες την παραμονή της γιορτής του Σωτήρος, μαζί με εκατοντάδες κάτοικους του γειτονικού χωριού.

Το Μοναστήρι στην κορυφή του Μικρού Παντοκράτορα στο νότιο συγκρότημα του νησιού των Φαιάκων, λειτουργεί μόλις δύο φορές το χρόνο, αλλά δεν είναι εγκαταλειμμένο… Και η παράδοση θέλει τους περισσότερους κάτοικους ενός από τα πλέον παραδοσιακά αλλά και μεγάλα χωριά της Κέρκυρας, του Αγίου Ματθαίου που βρίσκεται στους πρόποδες, να ανεβαίνουν από τα μονοπάτια μέσω του απάτητου δάσους που βρίσκεται στις πλαγιές, κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής του Σωτήρος για να προσκυνήσουν, να φάνε, να πιούνε και να τραγουδήσουν μέχρι το πρωί, για να αναχωρήσουν πάλι μετά τη θεία λειτουργία.

Έθιμο αιώνων, η εκκλησία να προσφέρει μακαρονάδα ορφανή -λόγω της νηστείας- αλλά και κρασί…

Τις τελευταίες δεκαετίες, προστέθηκε και ο λουκουμάς ή τηγανίτα, το παραδοσιακό γλυκό της Κέρκυρας, που επί αιώνες καταναλώνουν οι πιστοί του νησιού σε εορτές και αγρυπνίες.

Η ανάβαση μόνο εύκολη δεν είναι…

Σε μεγάλη κλίση και σε δύσβατα μονοπάτια, χρειάζονται περίπου 30 με 45 λεπτά. Παραπάνω από τον αγροτικό δρόμο που λειτουργεί και ως αντιπυρική ζώνη. Και όμως, λίγοι είναι αυτοί που προτιμούν την ευκολία της ανάβασης με ένα αυτοκίνητο ή ένα αγροτικό…

Νέοι αλλά και μεγαλύτεροι, ξεκινούν το απόγευμα ώστε να φτάσουν ιδρωμένοι αλλά ευχαριστημένοι λίγο πριν αρχίσει ο εσπερινός. Τους πρώτους αιώνες, ο θρύλος λέει πως το μοναστήρι όχι μόνο λειτουργούσε, αλλά μοναχοί έκαναν και χρέη παρατηρητή στην ανοικτή θάλασσα για επιθέσεις πειρατών και ειδοποιούσαν το στρατό στο κάστρο του Γαρδικίου, στους δυτικούς πρόποδες του βουνού.

Οι Γερμανοί στην κατοχή το είχαν μετατρέψει και αυτοί σε παρατηρητήριο, αλλά και σε βάση ραντάρ.

Σήμερα, το κτίριο με την εκκλησία, τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους, ανοίγει λίγες φορές το χρόνο για το κοινό, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, η περιοχή είναι ορμητήριο περιπατητών με πολλά μονοπάτια, καθώς και βάση δεξαμενών πυρόσβεσης για το κοντινό δάσος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy