Καρπενήσι / Αντιδράσεις για την επικείμενη καθιέρωση τοπικής εορτής για τη Μάχη της Καλιακούδας – Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Καρπενήσι / Αντιδράσεις για την επικείμενη καθιέρωση τοπικής εορτής για τη Μάχη της Καλιακούδας – Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει, το απόγευμα της Παρασκευής (15/7), διά περιφοράς, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου (διαβάστε εδώ αναλυτικά) και ένα από τα θέματα για το οποίο θα ληφθεί απόφαση έχει τίτλο: «Καθιέρωση Επίσημης Τοπικής Εορτής Ιστορικού Χαρακτήρα για το Δήμο Καρπενησίου προς τιμήν της Μάχης της Καλλιακούδας- Επικαιροποίηση της υπ’ αριθ. 243/2013 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου». Εισηγήτρια είναι η Αντιδήμαρχος κα Σοφία Ζαλοκώστα.

Η επικείμενη καθιέρωση τοπικής εορτής για τη Μάχη της Καλιακούδας έχει εγείρει, ωστόσο, αρκετές αντιδράσεις και διαφωνίες τα τελευταία χρόνια, με βασικά επιχειρήματα, από τη μία, το γεγονός ότι η μάχη ήταν νικηφόρα για τους Τούρκους -και όχι για τους Έλληνες- και, από την άλλη, την προδοτική στάση των Γιολδασαίων και του Σιαδήμα.

Στη wikipedia* διαβάζουμε για τα γεγονότα της εποχής: «Οι Τούρκοι το πρωί της 28ης Αυγούστου επιτέθηκαν στις ελληνικές θέσεις, με έφιππους και πεζούς, αλλά αποκρούσθηκαν με βαριές απώλειες. Και άλλες δύο έφοδοι αποκρούσθηκαν με επιτυχία. Όμως σημειώθηκε ανατροπή όταν 400 πολεμικότατοι Αλβανοί Καθολικοί Μιρδίτες υπό τον Κροάτη Μάρκο διείσδυσαν από τη νότια δύσβατη στενωπό , την οποία δεν κάλυψαν επαρκώς ή σύμφωνα με άλλους άφησαν σκόπιμα αφύλακτη, οι Γιολδάσης και Σιαδήμας. Οι περικυκλωμένοι Έλληνες δεν κατόρθωσαν να σπάσουν τον κλοιό. 150 ήταν συνολικά οι νεκροί από την ελληνική πλευρά μεταξύ των οποίων και οι Ζυγούρης Τζαβέλλας, Νικόλαος Κοντογιάννης, Δήμος Κίτσιος. Οι Τούρκοι έχασαν 500 άνδρες».

Τον Μάρτιο του 2021, η Πανευρυτανική Ένωση είχε ζητήσει, με επιστολή της, να μην τιμώνται στην επέτειο της Μάχης της Καλιακούδας οι Γιολδασαίοι: «…θα είναι, κατά τη γνώμη μας, ιστορική απρέπεια να γίνει ιδιαίτερη αναφορά μνήμης για τους Γιολδασαίους, αφού, σύμφωνα με εγκυρότατες ιστορικές πηγές, ‘κατηγορήθηκαν για σκόπιμη εγκατάλειψη της θέσεώς τους’ με αποτέλεσμα να τους αποδοθεί και ‘η απώλεια της μάχης’ αυτής», σημείωνε πέρυσι η Πανευρυτανική με αφορμή προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Καρπενησίου στην Καλιακούδα.

Παρέθεταν δε, οι άνθρωποι της Ένωσης, σχετικά με τις αποδιδόμενες κατηγορίες κατά των Γιολδασαίων, τις εξής ιστορικές πηγές:

α .- «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», τ. ΙB’ «Η Ελληνική Επανάσταση και η Ίδρυση του Ελληνικού Κράτους 1821-1832» της Εκδοτικής Αθηνών, σελ. 304, «Μάχη της Καλιακούδας» : «…Η απώλεια της μάχης αποδόθηκε στους Σιαδήμα και Γιολδάση, που κατηγορήθηκαν για σκόπιμη εγκατάλειψη της θέσεώς της…».

β.- Διονυσίου Α. Κόκκινου, «Η Ελληνική Επανάστασις», Τρίτη Έκδοσις, Εκδ. Μέλισσα, τ. 6ος, σελ. 450-455: «… η κακοήθεια όμως του Γιαννάκη Γιολτάση ηπάτησε την ανδρείαν αθωότητα των άνωθεν εδικών μας, υποσχεθείς εις αυτούς ότι θέλει φυλάξει έν στενόν μονοπάτι… το οποίον άφησεν αφύλακτον ο άπιστος Γιολτάσης…» (Απόσπασμα της από 1-9-1823 επιστολής των οπλαρχηγών Κοντογιάννη, Σκαλτσά, Ανδρέα Λόντου και Β. Πετμεζά προς τον Ανδρέα Ζαϊμη).

γ.- Ακαδημίας Αθηνών, «Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας, Ιστορικόν Αρχείον Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου», τόμος πέμπτος, Εν Αθήναις 1968, σελ. 492: «… Έπειτα ένα μικρόν σώμα διέβη ένα υψηλόν βουνόν λεγόμενον Καλιακούδα, όπερ εφύλαττον οι του Γιολδάση και Σαδήμα και το άφηκαν αφύλακτον τότε και έπεσαν και από τες πλάτες των εδικών μας και τους εσήκωσαν από τας θέσεις των φονεύσαντες 27 και από τους σημαντικούς τον Τζαβέλλαν, τον αδελφόν Γιώργην Κίντζου και τον υιόν του Κοντογιάννη και έπειτα επροσκύνησεν φανερά όλον το Καρπενήσι…» (Απόσπασμα επιστολής του Ιωάννη Τρικούπη προς τον Πραϊδη)”.

Και γράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, στην πρόσφατη, σχετική ανάρτηση των Ευρυτανικών Νέων:

«Τι πάμε να κάνουμε; Να καθιερώσουμε ως τοπική γιορτή μια ντροπιαστική για τους Έλληνες ήττα; Να γιορτάσουμε την ‘προδοσία’ των Γιολδασαίων και του Σιαδήμα που άφησαν να περάσουν ανενόχλητοι και να εγκλωβίσουν τους αμυνόμενους Έλληνες περίπου 400 Αλβανοί; Να γιορτάσουμε τον χαμό των Ζυγούρη Τζαβέλλα, του Νικολάου Κοντογιάννη, και του Δήμου Κίτσιου και δεκάδων παλικαριών μας; Μνημόσυνο τους πρέπει, όχι γιορτή! Να γιορτάσουμε που έμεινε διάπλατα ανοικτός ο δρόμος των Τουρκοαλβανών για το Μεσολόγγι; Αν δεν θέλετε να ντρέπεστε γι’ αυτή την απόφαση, αποσύρετε άμεσα αυτό το θέμα και ζητήστε από μια επιτροπή ιστορικών να αποφανθεί! Μην παρασύρεστε από αιτήματα για μια χούφτα ψήφους!».

*Ιωάννης Κατσαβός, «Η Μάχη της Καλιακούδας», Τα Αιτωλικά, τχ.29 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017), σελ.242

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα