Ένα υψηλού επιπέδου διήμερο εκδηλώσεων, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων ετών από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο, θα φιλοξενηθεί στο Καρπενήσι (Συνεδριακό Κέντρο), το διήμερο Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, με προσκεκλημένους και εισηγητές, καθηγητές πανεπιστήμιών, ιστορικούς ερευνητές, απόστρατους κ.α., που θα έλθουν από το Παρίσι, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, για να προσθέσουν σημαντικές ψηφίδες στο μωσαϊκό της γνώσης για τον Σουλιώτη εμβληματικό οπλαρχηγό.
«Ο Μάρκος, όπως κι άλλοι του 1821 αγωνιστές, διψούσε και για γράμματα. Κι ο τόπος μας ήταν τότε εστία παιδείας. Για τούτο και ο τίτλος της διημερίδας μας», αναφέρουν τα ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας για τις εκδηλώσεις με τίτλο «Του Μάρκου Και Των Γραμμάτων. Συμμεικτα.-Γιατί ο Μάρκος διψούσε και για γράμματα».
Ολοκληρώνεται με αυτήν την πρωτοβουλία των ΓΑΚ Ευρυτανίας μια οφειλόμενη τιμή στον Μπότσαρη, έχοντας ήδη αποδώσει δύο πνευματικούς καρπούς: το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Φουρνά (τον Μάιο) και την ημερίδα της 29ης Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο. Στη συνδιοργάνωση είναι το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καρπενησίου και χορηγοί επικοινωνίας τα Ευρυτανικά Νέα και το www.evrytanika.gr. Τον συντονισμό της διημερίδας θα αναλάβει η Ροδοθέα Καρφή, φιλόλογος, διευθύντρια ΕΠΑΛ Καρπενησίου.
«Υποδεχόμαστε με χαρά την Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Καρπενησίου», αναφέρουν στην πρόσκλησή τους τα ΓΑΚ, «τους εκλεκτούς ομιλητές Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Παντελή Μπουκάλα, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Νικόλαο Κουρκουμέλη, Χαρίτονα Καρανάσιο, Δώρη Κυριαζή, Κωνσταντίνο Μαζαράκη–Αινιάν, Γιώργο Καλλιώρα, Maximilien Girard. Τους ευχαριστούμε θερμά για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση μας να καταθέσουν τον δικό τους οβολό τιμή στον Μπότσαρη, ανηφορίζοντας στα Ψηλά Βουνά μας από Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αθήνα. Η διοργάνωση κατέστη δυνατή μετά από γενναιόδωρη χορηγία τοπικών επιχειρήσεων του Καρπενησίου».
«Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια, είναι η πρώτη φορά που οι φορείς συνεργάζονται στην διοργάνωση με τους ταλαντούχους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καρπενησίου, Καντλή Στάθη, που έκανε πράξη τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του συνεδρίου μέσω της πλατφόρμας webex και Καραγιάννη Θάνο, που δημιούργησε την αφίσα-πρόσκληση του Συνεδρίου. Στα πλαίσια αυτής της πρώτης συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, οι ομιλητές κ.κ. Παντελής Μπουκάλας και Maximilien Girard με χαρά αποδέχτηκαν την πρόταση των εκπαιδευτικών Ροδοθέας Καρφή και Βασιλικής Σταμάτη να επισκεφθούν και να συνομιλήσουν με μαθητές και μαθήτριές του Επαγγελματικού και του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου αντίστοιχα. Για τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις θα είναι δυνατή η παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας webex στον σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/rkarfi».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 17/12, ώρα έναρξης 18.00
19.00-19:30: «Οι σχολές των Αγράφων», Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Σωματείου Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας
19:30-20.00: «Ήταν πράγματι αγράμματοι οι Έλληνες προεπαναστατικά;», Δρ. Αγαμέμνων Τσελίκας, φιλόλογος-παλαιογράφος, τέως προϊστάμενος Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης
20.00-20.30: «Τα γράμματα στο δημοτικό τραγούδι», Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας-ποιητής
20.30-21.00: «Οι Μποτσαραίοι στην Κέρκυρα (1803-1811)», Δρ. Νικόλαος Κουρκουμέλης, Υποστράτηγος ε.α. Τακτικό Μέλος της Ιονικής Ακαδημίας.
21.00-21.30: «Το ελληνο-αλβανικό Λεξικό του Μάρκου Μπότσαρη, νέα στοιχεία για τη δημιουργία του», Δώρης Κυριαζής, Αν. Καθηγητής Γλωσσολογίας Α.Π.Θ.
Δευτέρα 18/12, ώρα έναρξης 18.00
18.30-19.00: «Μαθητές στις σχολές των ορέων, η περίπτωση του παπα-Ζαχαρία γενάρχη των Αινιάνων», Κωνσταντίνος Μαζαράκης –Αινιάν, αντιναύαρχος ε.α. και Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Λασκαρίδη – Γιώργος Καλλιώρας, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, ιστοριοδίφης
19.00-19.30: «Χειρόγραφα λογίων Αγράφων και Ευρυτανίας του 17ου-18ου αιώνα», Χαρίτων Καρανάσιος, Διευθύνων του Kέντρου Ερεύνης του Mεσαιωνικού και Nέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (KEMNE)
19:30-20.00: «Πτυχές της ελληνικής παρουσίας στο Παρίσι.», Maximilien Girard, Archiviste paléographe Conservateur du patrimoine Département des Manuscrits, Ερευνητής Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας
20:00-20:30: «Ο Μάρκος Μπότσαρης στη Δημόσια Ιστορία των Η.Π.Α., Βαλτιμόρη, 1824», Δρ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας
20.30-21.00 : «Ένα ολλανδικό πλοίο που το λέγαν Μάρκο», Γιάννης Δημητρίου, Γεωλόγος-Ιστοριοδίφης, & Έλενα Σιαξαμπάνη, Ιστορικός-Αρχαιολόγος, Μέλη Δ.Σ. “Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας”.
Πίνακας: Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, του Θεοδώρου Π. Βρυζάκη (Θήβα, 19 Οκτωβρίου 1814 – Μόναχο, 6 Δεκεμβρίου 1878)