11 Αυγούστου 2022

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Η τοπική αγορά ασφυκτιά υπό το βάρος του 2oυ λοκντάουν και ψάχνει… φως στο τούνελ -Τι λέει η πρόεδρος των εμπόρων

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην τοπική αγορά και την αγωνία – αβεβαιότητα των επιχειρηματιών για την επόμενη ημέρα, περιγράφει, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου (ένθετη φωτο). Έμφαση δίνει στην ανάγκη παροχής οικονομικής στήριξης στους κλάδους που πλήττονται.

Κοινός τόπος είναι ότι ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο, ότι τα μέτρα θα «χαλαρώσουν» μέσα στον Δεκέμβριο, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις θα προκαλέσουν ασφυκτικές καταστάσεις για τον εμπορικό κόσμο, καθώς θα έχουν παρέλθει πολλές εβδομάδες με μηδενικό τζίρο.

«Το δεύτερο λοκντάουν ήρθε στη χειρότερη στιγμή για το λιανεμπόριο, την επιχειρηματικότητα, την εστίαση και τον ξενοδοχειακό κλάδο», τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, «καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της νέας σεζόν, με πιο ακριβά εμπορεύματα ενόψει του χειμώνα αλλά και μετά τις βαριές απώλειες λόγω του πρώτου λοκντάουν -όπου ‘χάσαμε’ και το Πάσχα. Νομίζω πως βαδίζουμε να απωλέσουμε  και τα Χριστούγεννα (…)».

«Μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ό,τι και αν γίνει στη διάρκειά της» προσθέτει με απογοήτευση, «εκτιμώ ότι θα μπούμε, ως εμπορικός και επιχειρηματικός κλάδος, σε ένα πολύ σκοτεινό τούνελ». Το κλίμα αυτή τη στιγμή στην τοπική αγορά είναι ιδιαιτέρως αρνητικό, ενώ όπως εξηγεί η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου «οι συνάδελφοι είναι πάρα πολύ ανήσυχοι και αυτή η ανησυχία εντείνεται από τις αργές αντιδράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του κλάδου. Έχουν εξαγγελθεί ορισμένα μέτρα, ωστόσο, όπως και στο πρώτο λοκντάουν, αργούν χαρακτηριστικά, παρατηρείται ολιγωρία». «Σε αυτές τις περιπτώσεις», προσθέτει, «είναι αναγκαία η ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να μπορέσουμε, πλέον, να κρατήσουμε όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τα… σπίτια μας».

Εξάλλου, όπως λένε, οι έμποροι, ανεφάρμοστο θα είναι (εάν υλοποιηθεί) το click away στη λιανική, καθώς λ.χ. στην ένδυση ή την υπόδηση, χρειάζεται δοκιμή των προϊόντων. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία ετοιμάζεται, ο πελάτης κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και στη συνέχεια πηγαίνει έξω από το κατάστημα για να παραλάβει την παραγγελία του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο συγκεκριμένος τρόπος αγορών προκρίνεται ως ο πλέον ασφαλής προκειμένου αφενός να λειτουργήσει η αγορά και αφετέρου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα.

(απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ