19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Με ενστάσεις και διαφωνίες η έγκριση των 18.600 ευρώ για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Ποσό που αγγίζει τις δεκαεννέα χιλιάδες ευρώ θα δαπανηθεί για τον εορταστικό στολισμό-διάκοσμο στο Καρπενήσι και τις τοπικές κοινότητες του δήμου, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ. Στην κεντρική πλατεία έχει εγκατασταθεί μια φωτεινή, επισκέψιμη μπάλα, ενώ δεν διεξαχθούν εκδηλώσεις, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας. Το άναμμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων στην πλατεία Καρπενησίου έγινε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου.

Οι δαπάνες

Την Παρασκευή (27/11) συνεδρίασε διά περιφοράς, λόγω των μέτρων για την πανδημία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενιαίας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Καρπενησίου. Διαπιστώθηκε απαρτία του 9μελούς Δ.Σ. και η πρόεδρος, κα Ευδοξία Κονιαβίτη, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, με το πρώτο θέμα να έχει τίτλο: «Έγκριση Δαπάνης και Εξειδίκευση πίστωσης για ‘Γιορτές Χειμώνα 2020 – 2021’».

Η πρόεδρος, εισηγούμενη το θέμα ανέφερε πως «…εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρώτο μέλημα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εορταστικό κλίμα, προτείνεται ο στολισμός της πόλης με Χριστουγεννιάτικα δέντρα, μπάλες καθώς και μία επισκέψιμη φωτιζόμενη μπάλα μεγάλων διαστάσεων που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, καθώς και προμήθεια φωτιζόμενων φιγούρων για τη φάτνη της κεντρικής πλατείας. Στους ωφελούμενους του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι να προσφερθούν χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά». Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στο ποσό των 18.639,606 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για την «προμήθεια αναλώσιμων/επισκευή στολισμού» θα διατεθεί ποσό 4.439,60 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. και αναλύεται ως εξής: Κοπή, μεταφορά και τοποθέτηση χριστουγεννιάτικων δέντρων με 1.850 ευρώ, επισκευή και τοποθέτηση του υφιστάμενου ξύλινου χριστουγεννιάτικου στολισμού με 1.289,60 ευρώ, προμήθεια χριστουγεννιάτικων αναμνηστικών για τους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» με 1.000 ευρώ, καθώς και προμήθεια κορδελών και υλικών για τον στολισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων με 300 ευρώ. Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κ.κ. Γιώργος Καρβέλης, Γιάννης Σκαρπής και Σεραφείμ Λερογιάννης πρότειναν την αύξηση της δαπάνης για την προμήθεια αναμνηστικών δώρων για το ΒΣΣ.

Μπάλα στην πλατεία

Το δεύτερο υπομέρος της δαπάνης αφορούσε την «προμήθεια χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών», για την οποία θα διατεθεί το 76% του συνολικού προϋπολογισμού, ήτοι 14.200 ευρώ. Για το θέμα υπήρξαν ενστάσεις και διαφωνίες και εν τέλει, η απόφαση για τη δαπάνη ελήφθη κατά πλειοψηφία -και όχι ομόφωνα (ψήφοι 6-3).

Για την αγορά 250 διακοσμητικών μπαλών (20 εκ. έκαστη) θα διατεθεί ποσό 5.500 ευρώ, ενώ η προμήθεια της χριστουγεννιάτικης επισκέψιμης μπάλας με δύο εισόδους (διαστάσεων 3,3Χ2,5μ.) κόστισε 8.200 ευρώ· η αγορά έγινε από κατάστημα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού με έδρα το Καρπενήσι. Επίσης, η προμήθεια φωτιζόμενων φιγούρων για τη φάτνη στην πλατεία στοίχισε 500 ευρώ.

Με ενστάσεις η έγκριση

Τα μέλη του Δ.Σ, κ.κ. Γιώργος Καρβέλης και Γιάννης Σκαρπής, σε κοινή τους απάντηση επί της συζήτησης, χαρακτήρισαν ως «υπερβολικό» το ποσό της δαπάνης για τις Γιορτές Χειμώνα 2020-2021, δεδομένου του ότι δεν θα υπάρξει εσωτερικός τουρισμός.

Έθεσαν δε και ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας όσον αφορά τη μπάλα στην πλατεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα αναλάβει να απολυμαίνει τις επιφάνειες όπου αγγίζουν τα παιδιά και οι γονείς; Σίγουρα σαν πόλος έλξης παιδιών, θα έχουμε και φαινόμενα συγχρωτισμού. Μήπως αντί για την ομορφιά που θα δώσει στον χώρο, που θα τοποθετηθεί η συγκεκριμένη κατασκευή, δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;».

Διαφώνησαν, επίσης, με την τακτική της απευθείας ανάθεσης. «Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στις απευθείας αναθέσεις προτιμώντας πάντα τη καλύτερη δυνατή τιμή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το καλό του δήμου και την ελαχιστοποίηση σπατάλης δημοσίου χρήματος, έτσι ώστε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με τα ίδια χρήματα», σημείωσαν. Όσων αφορά τη προμήθεια χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών, δήλωσαν αρνητικοί σχετικά με τη χριστουγεννιάτικη μπάλα «…για τους ανωτέρω οικονομικούς και υγειονομικούς λόγους», ενώ όσον αφορά την επισκευή του υφιστάμενου ξύλινου εξοπλισμού, «για ποιο λόγο να δοθούν σε εξωτερικό συνεργάτη -εάν δοθούν- από τη στιγμή που υπάρχει ξυλουργός στο δήμο;», αναρωτήθηκαν.

Υπέρ ψήφισαν οι: Μαρία-Ελευθερία Δόση, Παρασκευή Τσιτούρη, Ηλίας Τσιώνης, Ελένη Σιαξαμπάνη, Αντιγόνη Λυκοκάπη και η πρόεδρος Ευδοξία Κονιαβίτη (Ψήφοι 6), ενώ κατά ψήφισαν, ως προς την προμήθεια χριστουγεννιάτικης επισκέψιμης μπάλας, οι: Γεώργιος Καρβέλης, Ιωάννης Σκαρπής, Λερογιάννης Σεραφείμ (Ψήφοι 3).

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τα πρακτικά, ανάφερε τα εξής: «Επειδή είναι αμφίβολη η πορεία της πανδημίας covid-19, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με μεγάλη πιθανότητα τη μη έλευση επισκεπτών στον δήμο μας αλλά και την αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας συγχρωτισμού λόγω της επισκέψιμης μπάλας, δυσμενούς στοιχείου για την προστασία της δημόσιας υγείας, για το θέμα ψηφίζω “όχι”. Να τονίσω ακόμα ότι το ποσό των 8.200 ευρώ για την προμήθειά της, ίσως δημιουργήσει επικριτικό κοινωνικό πρόβλημα για την επιχείρησή μας, όπως π.χ. με το καρουζέλ».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ