21 Οκτωβρίου 2021

Καρπενήσι / Τουλάχιστον 15 χρόνια περίμεναν για την κατασκευή του τοιχίου. Ολοκληρώθηκε η διαπλάτυνση στην οδό Κλ. Τσιτσάρα

από την έντυπη έκδοση

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η παρέμβαση κατασκευής τοιχίου 50 μέτρων, συγκράτησης των πρανών και διαπλάτυνσης του οδοστρώματος επί της οδού Κλεομένη Τσιτσάρα, με χρηματοδότηση που έλαβε πρόσφατα ο Δήμος Καρπενησίου.

Ένα αίτημα, τουλάχιστον δεκαπενταετίας -σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο των «Ευρυτανικών  Νέων»– έγινε πραγματικότητα. Πρόκειται για τη διαπλάτυνση και την εξασφάλιση της συγκράτησης των πρανών στον δρόμο που διέρχεται πάνω από το παλιό ΚΤΕΛ, δηλαδή επί της οδού Κλεομένη Τσιτσάρα, στο στενό ανηφορικό τμήμα της, μήκους μόλις 3,5 μέτρων, που ωστόσο προκαλούσε πολλά προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, ο στενός δρόμος μέσα από τις γειτονιές της πόλης στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, επιφορτίστηκε με σημαντικό κομμάτι της κίνησης των οχημάτων που εισέρχονται στο κέντρο τη πόλης του Καρπενησίου, μετά τη μονοδρόμηση της Ζηνοπούλου.

Το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γενναδίου, Κλεομένη Τσιτσάρα και Σακκαλή, στο στενό τμήμα μήκους περίπου 3,5 μέτρων της Κλ. Τσιτσάρα που γίνεται μονόδρομος, ώστε να ενωθεί με την Γορδίου πάνω από τα Δικαστήρια.

Πρόκειται για το σημείο εκείνο, στο οποίο κατά καιρούς είχαν παρατηρηθεί κατολισθήσεις από την πάνω πλευρά της οδού Μεγάλου Αλέξανδρου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η διέλευση των οχημάτων από πιθανή κατάρρευση του οδοστρώματος. Αν το φαινόμενο εξελισσόταν απρόσμενα, κινδύνευαν ακόμα και γειτονικά σπίτια.

Το σημείο εκείνο προκαλούσε πλήθος προβλημάτων και δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι και διερχόμενοι πολίτες, διαμαρτύρονται για την κατάσταση του δρόμου. Πάνω από 15 χρόνια τουλάχιστον υπάρχει το πρόβλημα σύμφωνα με το αρχείο των «Ευρυτανικών Νέων». Απορίας άξιο είναι πώς τόσα χρόνια δεν ελήφθη μέριμνα.

Δηλώσεις δημάρχου

Το κόστος της παρέμβασης δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από κρατικά κονδύλια που εξασφαλίστηκαν για τον Δήμο Καρπενησίου, μετά από αίτημα που κατατέθηκε στα αρμόδια υπουργεία πριν από ενάμισι χρόνο.

Για τη σημαντική αυτή παρέμβαση, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Το στενό αυτό σημείο του δρόμου, που είναι μονόδρομος, έχει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Κατά διαστήματα υπήρχε πτώση από πέτρες, με αποτέλεσμα ο δήμος να απαιτείται να κάνει συχνές παρεμβάσεις. Το κόστος του έργου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 40.000 με 50.000 ευρώ. Πλέον, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση, προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός τοιχίου μήκους περίπου 50 μέτρων που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της αντιστήριξης των πρανών και παράλληλα φαρδαίνει κατά ένα μέτρο και το οδόστρωμα, έτσι ώστε να έχουμε άνετη διέλευση και μεγαλύτερων οχημάτων αν χρειαστεί. Το νέο πλάτος του δρόμου αγγίζει τα 4,5 μέτρα.

Με την παρέμβαση αυτή στηρίζουμε και τον πάνω δρόμο, την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, δημιουργώντας έτσι μέσα στο κέντρο της πόλης μία ακόμη ασφαλή διέλευση οχημάτων, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα, σε όλο το μήκος του τοιχίου αφήσαμε “αναμονές”, ώστε αν χρειαστεί μελλοντικά να υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί επιπλέον αντιστήριξη, είτε με πετάσματα σιδερένια, είτε με πλέγμα για τη συγκράτηση των πρανών. Αυτό το σημείο του δρόμου ήταν επικίνδυνο, γι’ αυτόν τον λόγο, μετά από αίτημα του δήμου προς το υπουργείο για τη χρηματοδότηση του έργου, πλέον ενάμισι χρόνο μετά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τώρα βρήκαμε τη χρηματοδότηση και προχωράμε».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ