27 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κήρυξε την έναρξη του 13ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Μουσείο Μπενάκη

Την έναρξη των εργασιών του 13ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) στο Μουσείο Μπενάκη κήρυξε το βράδυ της Δευτέρας (11.10.2021) η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «μια πολύτιμη γέφυρα μεταξύ ισπανικής, πορτογαλικής και ελληνικής γλώσσας στον τομέα της λογοτεχνικής δημιουργίας».

Αναφερόμενη στη σημασία του βιβλίου ως φορέα πολιτισμού, που φέρνει κοντά διαφορετικούς λαούς, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικούς τρόπους σκέψης και πρόσληψης του κόσμου, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των πιο διακεκριμένων συγγραφέων, καλλιτεχνών και μεταφραστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής χερσονήσου δίνει την ευκαιρία για γνωριμία και διάλογο με Έλληνες ομολόγους τους σε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και βιβλιοπαρουσιάσεις.

«Ακόμα και την εποχή του κορoνοϊού, τα δύο τελευταία χρόνια, η ζωτικότητα του Φεστιβάλ ΛΕΑ και η δυναμική του παραμένουν εντυπωσιακές, έστω και διαδικτυακά» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου και επισήμανε ότι «είναι γνωστή η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ελληνικά γράμματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων συνομιλεί γόνιμα με τους Έλληνες κλασικούς, έχοντας δεχθεί έντονη την επίδρασή τους και πρόσθεσε ότι «αντίστοιχα, είναι μεγάλη η ακτινοβολία στην Ελλάδα της λογοτεχνικής δημιουργίας τόσο των κορυφαίων λατινοαμερικάνων συγγραφέων, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές ή ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, όσο και των μεγάλων Ισπανών και Πορτογάλων συγγραφέων, από τον Θερβάντες μέχρι τον Λόρκα ή από τον Καμόενς μέχρι τον Σαραμάγκο».

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ και δημιουργικές επαφές σε όλους τους συμμετέχοντες από τόσο μακρινές γωνιές της γης, αλλά με τόσα πολλά κοινά σημεία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

To άρθρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κήρυξε την έναρξη του 13ου Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Μουσείο Μπενάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ