1 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Δείτε τον Γερμανό που συγκίνησε στην είσοδο της Μητρόπολης Χανίων

 Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη

Ανάμεσα σε εκατοντάδες πολίτες, που έφτασαν στα Χανιά, για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη είναι και ο πρώην συνεργάτης του, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ (Henning Zierock). Ο Χένινγκ Τσίρoγκ, με την κιθάρα του, έχει στήσει μία μικρή μπάντα και τραγουδά μαζί με τον κόσμο, μελωδίες του Έλληνα συνθέτη.

Η γνωριμία τους ξεκινά τη δεκαετία του 80. Πιο συγκεκριμένα το 1988, διοργανώνονται στην τότε Δυτική Γερμανία, με πρωτοβουλία του Χένινγκ Τσίρoγκ , δύο συνέδρια για την ειρήνη, στο Τύμπιγκεν και την Κολωνία. Συμμετέχουν πολιτικοί όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν και ο Γιοχάνες Ράου, φιλόσοφοι όπως ο Φρίντριχ Ντίρενματ, συγγραφείς, πολιτειολόγοι και καλλιτέχνες.

Εκεί έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη θεωρία του, για τον ελεύθερο χρόνο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ελεύθερων ανθρώπων. To 1988, στο Τίμπιγκεν, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο Γερμανός μουσικός ξεκίνησε την πασιφιστική προσπάθεια «Πολιτισμός της ειρήνης», Kultur des Friedens.

Ο παλαιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη, ο οποίος, ακόμα και στις πορείες διαμαρτυρίας στη Γερμανία, τραγουδάει και παίζει με την κιθάρα του τραγούδια του Θεοδωράκη, έχει ως κεντρική φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Facebook την χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς», η μουσική της οποίας ανήκει στον Μίκη, με τον Άντονι Κουίν και τον Άλαν Μπέιτς να χορεύουν συρτάκι.

Μαζί με τη σύντροφό του, Heike Haensel, πολιτικό που ανήκει στη γερμανική αριστερά (Die Linke) και ακτιβίστρια, είχαν επισκεφτεί την Ελλάδα και τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, το Μάιο του 2012. Δείτε τις εικόνες του zarpanews.gr, από τα όσα συμβαίνουν στα Χανιά…

To άρθρο Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Δείτε τον Γερμανό που συγκίνησε στην είσοδο της Μητρόπολης Χανίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy