16 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Να ελέγχουν οι πολίτες την αξιοπιστία των «φθηνών» PCR τεστ

Πολλές είναι οι αντιδράσεις από κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων αναφορικά με τις πληροφορίες για συμπίεση της τιμής των PCR τεστ για τον κορονοϊό από την διατίμηση των 47 ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί μάλιστα απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες που προσέρχονται σε εργαστήρια για τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου PCR για την νόσο Covid να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Καλό θα είναι, όπως αναφέρουν, να ελέγχουν προηγουμένως την ποιότητα και την αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών και το εάν πραγματικά τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για τη διενέργεια αυτών των τεστ για τη μη διάδοση του κορονοϊού.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι η δυνατή η συμπίεση αυτού του κόστους για ένα απλό βιοπαθολογικό εργαστήριο κάτω από τα 35-40 ευρώ προ φόρων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν ορισμένα εργαστήρια να κοστολογούν τα μοριακά τεστ σε ιδιαιτέρως «ανταγωνιστικές τιμές», που φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ.

«20 ευρώ το μοριακό PCR τεστ σε πολυϊατρείο της Κύπρου»

Όλα τα σωματεία των εργαστηριακών γιατρών και ιδιοκτητών ιδιωτικών εργαστηρίων, που υπάγονται στο συνδικαλιστικό όργανο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, προσυπογράφουν κοινό κείμενο διαμαρτυρίας, μέσω του οποίου αναφέρουν πως τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν πολλά δημοσιεύματα σχετικά με ένα πολυϊατρείο το οποίο διενεργεί τις εξετάσεις PCR με τιμή 20 ευρώ στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα τις εκτελούσε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλότερες τιμές, έως και 60 ευρώ.

«Θα επιθυμούσαμε από το συγκεκριμένο πολυιατρείο να μας ενημερώσει για τον τρόπο διενέργειας αυτής της εξέτασης που κατεβάζει την τιμή του PCR στη Κύπρο στα 20 ευρώ, γιατί αδυνατούμε να το κατανοήσουμε», αναφέρουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

«Αυτά είναι τα λειτουργικά κόστη»

Παράλληλα, εκφράζουν την απορία τους για κάποιες προσφορές ή διαφημίσεις από διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία εκτελούν την εξέταση PCR σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές, όπως επίσης διαφημίζεται και από διαφόρους φορείς (ομάδες, ομίλους, δήμους κ.λ.π.) που ανακοινώνουν ότι έχουν βρει πολύ χαμηλή τιμή για τη διενέργεια των PCR και φυσικά πολύ χαμηλότερη από την τιμή διατίμησης των 47 ευρώ, μάλιστα κάτω και από τα 30 ευρώ.

«Όταν τα αντιδραστήρια και το συνολικό κόστος για τη διενέργεια αυτών των εξετάσεων είναι λίγο κάτω από την τιμή της διατίμησης ζητούμε από τα συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυϊατρεία, τα οποία βεβαίως πρέπει να είναι νομίμως αδειοδοτημένα από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και πιστοποιημένα, να μας ενημερώσουν για τον τρόπο που έχουν πετύχει αυτές τις τιμές», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων και εξηγούν πως για τη διενέργεια της μοριακής εξέτασης για την COVID απαιτούνται:

ειδικά μέτρα προστασίας για το προσωπικό,

ειδικά αντιδραστήρια,

εταιρεία αποκομιδής ιατρικών αποβλήτων,

εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων στο Μητρώο της ΗΔΙΚΑ και

ταυτόχρονα επιμερίζονται τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη τα οποία προκύπτουν για τη διενέργεια της εξέτασης αυτής.

«Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε τόσο χαμηλές τιμές όταν τα προαναφερόμενα έξοδα για τα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια είναι λίγο κάτω από την τιμή των 47 ευρώ και φυσικά υπό τη προϋπόθεση ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα για να είναι αξιόπιστες».

Οι ιδιοκτήτες των εργαστηρίων εξηγούν περαιτέρω πως σε κάποιες περιπτώσεις διαγνωστικών εργαστηρίων που εκτελούν μεγάλο όγκο εξετάσεων είναι πράγματι εφικτό να μπορούν να συμπιεστούν όλα αυτά τα κόστη, «αφού έτσι λειτουργεί ο νόμος της αγοράς». Όμως σε καμία περίπτωση, «δεν είναι η δυνατή η συμπίεση αυτού του κόστους για ένα απλό βιοπαθολογικό εργαστήριο κάτω από τα 35-40 ευρώ προ φόρων», όπως τονίζουν και καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των εργαστηρίων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)

Πηγή Iatropedia/Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Να ελέγχουν οι πολίτες την αξιοπιστία των «φθηνών» PCR τεστ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ