2 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Κοινό όραμα, κοινές πρωτοβουλίες. Διαδημοτική συνεργασία για τα Άγραφα της επόμενης ημέρας – Συνάντηση δημάρχων Αγράφων – Αργιθέας – Λίμνης Πλαστήρα

Νέους στόχους έθεσαν οι δήμαρχοι της Διαδημοτικής Συνεργασίας Αγράφων - Αργιθέας - Λίμνης Πλαστήρα

από την έντυπη έκδοση

Η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής που περιλαμβάνει -κυρίως- τρόπους άρσης της απομόνωσης των τριών περιοχών τέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο ακριτικό χωριό των Αγράφων.

Στο Τροβάτο του Δήμου Αγράφων έγινε τις προηγούμενες ημέρες η συνάντηση των δημάρχων Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, Αργιθέας κ. Ανδρέα Στεργίου και Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, παρουσία αντιδημάρχων και στελεχών των τριών δήμων.

Οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη Διαδημοτική Συνεργασία Αγράφων – Αργιθέας – Λίμνης Πλαστήρα έθεσαν νέους αναπτυξιακούς στόχους, όπως προκύπτουν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, (ΕΑΠΑ) το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο στο Ανθηρό.

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να προβούν σε κοινές ενέργειες για την άμεση απορρόφηση των 90.000.000 ευρώ μέσα από την υλοποίηση του ΕΑΠΑ, προτάσσοντας έργα διαδημοτικής σημασίας με αναπτυξιακό χαρακτήρα. «Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία ανάπτυξης των κοινοτήτων μας», ανέφερε ο κ. Καρδαμπίκης σε σχόλιό του.

Άμεσος στόχος της συνεργασίας αποτελεί επίσης η άρση της οδικής απομόνωσης των ενιαίων Αγράφων και η διαπεριφερειακή σύνδεση και ένωση των Λιμνών Πλαστήρα – Κρεμαστών – Στεφανιάδας, με προτεραιότητα τους οδικούς άξονες Καρδίτσας – Άρτας (μέσω Φυλακτής – Πετρίλου) και Καρδίτσας – Αγρινίου (παραμεγδόβια χάραξη), σημαντικά έργα για τα οποία υπάρχει μελετητική ωριμότητα. Συζήτηση έγινε ακόμη και για τους οδικούς άξονες διαδημοτικής σημασίας, όπως η ένταξη του δρόμου Τροβάτου και Βραγγιανών με τη γέφυρα Παλιοκαρυάς, καθώς και οι οδικές προσβάσεις που χρονίζουν από το Τροβάτο και τα Κέδρα εντός του Νομού Καρδίτσας.

Μεταξύ των διεκδικήσεων των δημάρχων περιλαμβάνεται ακόμη η άμεση ίδρυση Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Αγράφων, σε συνεργασία με την ΕΣΕΚ και με δυνατότητα ένταξης όλων των δημοτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από εναλλακτικές μορφές, εκτός ανεμογεννητριών. Όπως άλλωστε τονίστηκε, «η σταθερή και αμετακίνητη θέση της διαδημοτικής είναι η ματαίωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Άγραφα. Η νίκη των φορέων και πολιτών στην υπεράσπιση της Νιάλας, δείχνει τον δρόμο του αγώνα για τη ματαίωση εγκατάστασης όλων των αιολικών στα Άγραφα».

Οι δήμαρχοι στάθηκαν ακόμη στις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των κοινοτήτων, ιδιαίτερα μετά τη δημογραφική αρνητική πραγματικότητα της απογραφής του 2021. «Η διαδημοτική συνεργασία επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στήριξης των μόνιμων κατοίκων των χωριών, αλλά και την παροχή κινήτρων για επανακατοίκηση οικισμών μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικής πρόνοιας από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισαν.

Τέλος, αναμένεται να γίνουν δράσεις για τη διαδημοτική οργάνωση των ορειβατικών μονοπατιών και τη διασύνδεση των Αγραφιώτικων χωριών, με στόχο την ανάπτυξη του διεθνούς ορειβατικού-πεζοπορικού τουρισμού, με ανάλογη πιστοποίηση, καθώς και διοργάνωση κοινών πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων για όλους τους απανταχού Αγραφιώτες κάθε καλοκαίρι, με στόχο την ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη γενέθλια γη, αλλά και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος νέων επισκεπτών για να γνωρίσουν τα χωριά της περιοχής.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ