20 Αυγούστου 2022

ΜΕΝΟΥ

Κομοτηνή: Πως “αμυνόμαστε” στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

«Προσοχή» και «τήρηση των γνωστών κανόνων της υγιεινής και της προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες» αυτό συνιστά ο καρδιολόγος – Δημοτικός Σύμβουλο Κώστας Μαϊνάς ως μέσο αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν ήδη αισθητή την παρουσίας τους και δυσκολεύουν τις κινήσεις όλων.

“Ο γενικό πληθυσμός θα πρέπει να αποφεύγει να κυκλοφορεί τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας” σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες»(30-6-2022) και προέτρεψε για τη χρήση «ρούχων ελαφριών, την πόση υγρών, και την κατανάλωση μικρών και ελαφριών γευμάτων», ώστε, όπως είπε, «να μπορέσει ο οργανισμός να τα καταφέρει».

Σύμφωνα με τον κο Μαϊνά οι ευάλωτες ομάδες πάντα θέλουν μια ιδιαίτερη προσοχή , όπως είναι οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια. «Κάνοντας χρήση φαρμάκων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να παρακολουθούν καλά την αρτηριακή τους πίεση, λόγω της ζέστης και λόγω της απώλειας υγρών από τον ιδρώτα η πίεση πέφτει, οπότε θα πρέπει να την παρακολουθούν λίγο πιο συστηματικά αυτό το διάστημα» είπε. Και σημείωσε πως «σε περίπτωση που δούνε πιο χαμηλές τιμές, τότε δεν θα πρέπει να αλλάζουν τη δοσολογία από μόνοι τους και να διακόπτουν την αγωγή τους». Αντιθέτως, προέτρεψε να απευθύνονται στο γιατρό τους, που γνωρίζει πολύ καλά το ιστορικό τους και θα τους δώσει τη σωστή οδηγία για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Στο ερώτημα για τη σχέση της διατροφής με το καλοκαίρι ο κος Μαϊνάς απάντησε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, θα πρέπει , όπως είπε, να είναι μια διατροφή η οποία, δεν θα περιλαμβάνει βαριά γεύματα αλλά μικρά και ελαφριά. «Να είναι γεμάτη σε φυτικές ίνες, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά γιατί έχουν πολύ νερό και ενυδατώνουν τον οργανισμό» προέτρεψε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην κατανάλωση αλκοόλ «Το αλκοόλ είναι κι αυτό ένα θέμα» είπε και εξήγησε « Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με την άνοδο τη ζέστης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή δυσφορία, οπότε και εδώ θα πρέπει το αλκοόλ να καταναλώνεται με μέτρο» είπε ο κος Μαϊνάς σημειώνοντας ξανά «Δεν απαγορεύεται τίποτα, αλλά με μέτρο για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα». Παράλληλα, εξήγησε πώς η συντριπτική πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού τηρεί αυτούς τους κανόνες, αλλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.
Δύο και τρεις ώρες μετά το γεύμα πηγαίνουμε για κολύμπι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύει κανείς στη θάλασσα. «Θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι: « Δεν κάνουμε ποτέ μπάνιο στη θάλασσα μετά από ένα βαρύ γεύμα. Τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το γεύμα να πάμε για κολύμπι. Το κολύμπι το θέλουμε, είναι εξαιρετική γυμναστική, είναι διασκέδαση, όμως, θα πρέπει και αυτή η δραστηριότητα να γίνεται σωστά με όλες τις οδηγίες να  τηρούνται».

Φώτο: αρχείο ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy