24 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός / Άνω των 45 ετών, 1 στα 3 νέα κρούσματα στην Ευρυτανία. Αυξάνεται η μέση ηλικία των θετικών στην covid – Τα νεότερα δεδομένα

Συνεχίζεται το μοτίβο αύξησης της μέσης ηλικίας των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον κορονοϊό, στην Ευρυτανία. Σχεδόν ένα στα τρία νέα κρούσματα, αφορά συμπολίτες μας άνω των 45 ετών. Η μεγάλη έξαρση την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα αφορούσε σε μεγάλο ποσοστό άτομα νεαρής ηλικίας, ωστόσο σταδιακά διαπιστώνεται μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως λόγω ενδοοικογενειακών μεταδόσεων (σε γονείς, παππούδες κ.ο.κ.).

Πιο αναλυτικά, κατά το διάστημα από 28/12/21 έως 4/1/22, η μέση ηλικία των θετικών στον νομό, επί συνόλου 325 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, ήταν τα 31,5 έτη. Μία εβδομάδα αργότερα, από τις 5 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου ’22, η μέση ηλικία (σε 263 κρούσματα) διαμορφώθηκε στα 36,5 έτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τριήμερο 10-12/1, σε σύνολο 86 κρουσμάτων, το 32,5% – δηλαδή 1 στα 3 – αφορούσε άτομα άνω των 45 χρόνων.

Αισιόδοξο είναι πάντως το γεγονός της σταθερής μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων στον ν. Ευρυτανίας· χθες ο ΕΟΔΥ καταχώρισε 18 νέες περιπτώσεις covid-19, τις λιγότερες εδώ και δύο εβδομάδες. Διαχειρίσιμος και ελεγχόμενος χαρακτηρίζεται, εξάλλου, ο αριθμός των νοσηλειών στην πτέρυγα κορονοϊού στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Και στην Ελλάδα

Η εικόνα στην Ευρυτανία «συμφωνεί» με όσα διαπιστώνονται και σε επίπεδο επικράτειας. Όπως ανέφερε την Πέμπτη (13/1) η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου η μέση ηλικία των νέων περιστατικών που εντοπίζονταν ήταν τα 29 έτη, πλέον μία στις δύο νέες διαγνώσεις γίνονται σε άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 39 έτη.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, το επιδημικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό στη χώρα και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται στις 230.000. «Ο ιός κυκλοφορεί παντού και πρέπει να προσέχουμε», τόνισε.  

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ