17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Από τους 378 διασωληνωμένους, μόλις 2 οι πλήρως εμβολιασμένοι – “Το εμβόλιο για την COVID-19 να γίνει ρουτίνα”

Από τους 378 ασθενείς με COVID-19 που διασωληνώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και προχθές, μόλις δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Το υπ. Υγείας εξετάζει τη διάθεσή του και από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Mε τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, την αναζήτηση επιπλέον εμβολιαστικών «καναλιών» και την ευαισθητοποίηση πολιτών και γιατρών για την αξία των εμβολίων, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αλλάξει σελίδα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-10.

Προχθές, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έστειλαν το μήνυμα ότι o εμβολιασμός έναντι της COVID-19, ειδικά των ευάλωτων, θα πρέπει να γίνει ρουτίνα. Παράλληλα, έτειναν «κλάδον ελαίας» προς το κομμάτι της κοινωνίας που μέσα στην πανδημία αντέδρασε στον εμβολιασμό, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «H εποχή της ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει. Το εμβόλιο της COVID-19 δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη εμβόλιο σαν αυτά που κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Ενα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο και είναι βέβαιο ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσαν η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: από τους 378 ασθενείς με COVID-19 που διασωληνώθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και προχθές, δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Το νέο εμβόλιο είχαν λάβει μόλις δύο από τα 1.028 άτομα με τη νόσο που έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διά-στημα. Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, από τους 12 θανάτους που έχουν δηλωθεί τη φετινή περίοδο, ένας αφορά εμβολιασμένο άτομο. Αντίστοιχα, μόλις δύο από τους 49 ασθενείς με γρίπη σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε η κ. Κοτανίδου, «σήμερα με όπλα όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID, το εμβόλιο γρίπης και τα αντιιικά φάρμακα, δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους».

Εως και προχθές είχαν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ ήταν προγραμματισμένα 60.000 ραντεβού. Ο εμβολιασμός συστήνεται και για όσους έχουν νοσήσει, τρεις μήνες από τη διάγνωση της νόσου. «Το αμέσως επόμενο διάστημα με βάση τις προβλέψεις θα ξεπεράσουμε τους 300.000 εμβολιασμούς», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ