24 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Η Ευρυτανία, τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό – Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών

Ραγδαία είναι, το τελευταίο διάστημα, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Ευρυτανία -και κυρίως το Καρπενήσι. Νέα κρούσματα εντοπίζονται και καταγράφονται καθημερινά από τις αρμόδιες τοπικές αρχές· το «στοίχημα» είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά, μέσω της αποτελεσματικής ιχνηλάτης των επαφών των νοσούντων.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν εύγλωττα την αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, που πλέον βρίσκεται πάνω και από την… Αττική στην αναλογία κρουσμάτων ανά πληθυσμό. Ίσως, σε κάποιους, τα λίγες δεκάδες κρούσματα που έχει καταχωρίσει μέχρι σήμερα ο ΕΟΔΥ στην Ευρυτανία μοιάζουν λίγα, ωστόσο εάν γίνει αναγωγή με πληθυσμιακά δεδομένα, η εικόνα αλλάζει. Τα 14 κρούσματα που «χρεώθηκαν» στον νομό στην ενημέρωση της Τετάρτης (11/11) επιδείνωσε τη θέση του στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Από τις 2 έως τις 10 Νοεμβρίου, η Ευρυτανία μετρά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά 26 κρούσματα. Το ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων ανεβάζει τον αριθμό των νοσούντων αρκετά παραπάνω (κοντά στα 40, πλέον)· θα ενσωματωθούν στα επίσημα κρούσματα σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό σε όλη τη χώρα, καθώς ο φόρτος εργασίας είναι τέτοιος που η εξέταση των μοριακών δειγμάτων καθυστερεί, με αποτέλεσμα μία στρεβλή εικόνα.

Στο κόκκινο η Ευρυτανία, μετά την έξαρση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών

Η Ευρυτανία, των μηδενικών κρουσμάτων επί… 9 μήνες (όσα είχαν χρεωθεί δεν αφορούσαν μόνιμους κατοίκους), ξαφνικά βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και από «πράσινη» έγινε «κόκκινη». Η ποσοστιαία αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ξεπερνά το… 660% και πλέον, στην αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, βρισκόμαστε στην 22η θέση, σε σύνολο 69 περιφερειακών ενοτήτων. Η Ευρυτανία έχει (στις 10/11) 115 κρούσματα/100.000 πληθυσμού, την ώρα που η Αττική βρίσκεται μια θέση πιο κάτω, με 96 κρούσματα/100.000 πληθυσμού! Πολύ ψηλά βρίσκονται νομοί της Μακεδονίας, η Δράμα (616 κρούσματα/100χιλ.), η Θεσσαλονίκη (403), η Πέλλα (341) κ.ο.κ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ