Κορονοϊός / Στα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας εστιάζουν οι αρχές. Τι δείχνουν τα πρώτα τεστ. Η έκκληση του δημάρχου Αγράφων

Συνεχίζει την αυξητική του πορεία η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρυτανία. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν καταγραφεί 49 νέα περιστατικά στον νομό. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα διασωληνώθηκαν δύο ακόμα Ευρυτάνες και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (6 στο σύνολο). Το Νοσοκομείο Καρπενησίου έμεινε ξανά χωρίς πνευμονολόγο, καθώς ο νέος γιατρός διαγνώστηκε με κορονοϊό, λίγες μόλις ημέρες μετά την έλευσή του στην πόλη μας, ενώ σοβαρή εστία του ιού εντοπίζεται στο χωριό Ραπτόπουλο και τη γύρω περιοχή, όπου ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί μαζικά τεστ στον ντόπιο πληθυσμό.

Η περίπτωση της Δυτικής Ευρυτανίας

Οι φόβοι για εξάπλωση του κορονοϊού σε χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας έχει απασχολήσει σοβαρά τις τελευταίες ημέρες τις αρχές, καθώς εντοπίστηκε εστία μετάδοσης covid-19 στο Ραπτόπουλο, όπου την περασμένη Δευτέρα (7/12), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα, από 70 μοριακά τεστ. Το ποσοστό θετικότητας άγγιξε το 23%, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες τοπικές αρχές και να εξετάζονται, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα.

Χθες Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, στο Ραπτόπουλο υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία ενίσχυσαν το τοπικό ΕΟΠΥΥ Ευρυτανίας, ώστε να πραγματοποιηθούν εσπευσμένα και με εντολή της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου εκατοντάδες τεστ στα χωριά Ραπτόπουλο, Γρανίτσα, Λεπιανά, Ιτέα και Δαφνούλα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της -πιθανής- διασποράς.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ροή των πρώτων αποτελεσμάτων των ελέγχων δίνει τόνο αισιοδοξίας, αφού, ενδεικτικά, στα Λεπιανά σε σύνολο 47 τεστ, προέκυψαν όλα αρνητικά. Στον οικισμό Ιτέα Ραπτοπούλου διαπιστώθηκαν 4 θετικά σε σύνολο 29 ελέγχων.

Στην περιοχή βρίσκονται τέσσερα (4) συνεργεία του ΕΟΔΥ, που σήμερα έχουν προγραμματίσει ελέγχους ανίχνευσης κορονοϊού στα χωριά Δαφνούλα, Παλαιοκατούνα και Βούλπη.

Όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα, απαγορεύεται οποιαδήποτε κίνηση μεταξύ των χωριών και οι αστυνομικές αρχές αναμένουν εντολές για την επιβολή 10ήμερου τοπικού lockdown, εάν κριθεί αναγκαίο βάσει του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Έκκληση από τον δήμαρχο

Σε χθεσινή του ανάρτηση, ο δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, αναφέρθηκε στην έξαρση των κρουσμάτων στον -άλλοτε covid-free- δήμο και ζήτησε την επίδειξη υπευθυνότητας και σύνεσης από τους πολίτες. «Η ατομική ευθύνη είναι απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης!», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο μήνυμά του αναφέρει:

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση κρουσμάτων στον Δήμο μας. Ο κορονοϊός είναι εδώ, δίπλα μας, καιροφυλαχτεί απειλώντας να μας στερήσει το μεγάλο αγαθό της υγείας.

Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη δείχνοντας κοινωνική υπευθυνότητα προκειμένου να εμποδίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρακαλώ και συνιστώ στους συντοπίτες μου να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. Μένουμε όσο περισσότερο γίνεται στο σπίτι μας και μέσα στα όρια του χωριού μας τηρώντας τα μέτρα.

Συνεχίζουμε τους ρυθμούς της ζωής μας κάνοντας όμως μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Η ατομική ευθύνη είναι απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης! (…)».

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά