27 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός / Τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την επικράτεια καταγράφει η Ευρυτανία – Υψηλή η θετικότητα των τεστ

Το 40% φθάνει η εμβολιαστική κάλυψη στην ΠΕ Ευρυτανίας, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση πανελλαδικά στη σχετική λίστα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες (δύο δόσεις Pfizer-AZ ή το μονοδοσικό J&J) ανέρχονται σε 8.097, επί συνόλου 20.081 κατοίκων, βάσει απογραφής 2011 της ΕΛΣΤΑΤ.

Εδώ, λένε πολλοί, εντοπίζεται μια στρέβλωση: ο μόνιμος πληθυσμός της Ευρυτανίας έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία 10ετία, με αποτέλεσμα τα στοιχεία της απογραφής του ’11 να απέχουν από την πραγματική εικόνα του σήμερα. Προ μηνών, ο βουλευτής εκτιμούσε ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ξεπερνούν το 60% επί του -πραγματικού- πληθυσμού.

Πριν λίγες ημέρες, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι «οι 10 περιφερειακές ενότητες με την ψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη -κάτω του 55%- καθώς και αυτές που ακόμα και σήμερα εμφανίζουν σημαντική θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ». Η Ευρυτανία παρουσιάζει θνητότητα στο 1,26% (17 απώλειες).

Πάντως, ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου ΄21, η Ευρυτανία βιώνει το δικό της τρίτο πανδημικό κύμα, με δεκάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ καταγράφει και τη 2η υψηλότερη θετικότητα πανελλαδικά την τελευταία εβδομάδα, με σχεδόν 2 στα 100 τεστ να προκύπτουν θετικά.

Άσχημη είναι η εικόνα και όσον αφορά στον χάρτη που διαμορφώνεται βάσει υπολογισμού των εμβολιασμών συνδυαστικά με κρούσματα και θετικότητα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ