23 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός / Τι είναι το “πράσινο πιστοποιητικό” που παρουσιάστηκε σήμερα και τίθεται σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του «πράσινου» πιστοποιητικού πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής 28 Μαΐου, από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, σε εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά. Επισήμως, στην Ελλάδα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου με στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Κατά την παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο διαλειτουργικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε χρειαζόμασταν δύο πράγματα: Να είναι κοινό σε όλα τα κράτη – μέλη και να υπάρχει μία πλατφόρμα τεκμηρίωσης, να τεκμηριώνει πως τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «για την έκδοση του πιστοποιητικού συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί».

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης.

Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του:

-έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο.

-έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ

-έχει ασθενήσει από τον κορονοϊό και έχει αναρρώσει.

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά. Το Πράσινο Πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο για να δείξει ακριβώς τη μορφή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως από την αρχής της πανδημίας «έγινε σαφές σε εμάς ότι θα χρειαστούμε ευρωπαϊκά εργαλεία, τα οποία θα προσέφεραν ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης».  Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», σημείωσε.

«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεση μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός. 

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά