16 Μαΐου 2022

Κύπρος: Έντονη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόγκα

Έντονη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή της Κύπρου, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα, της 15ης Ιανουαρίου 2022 κατέγραψαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Μετεωρολογίας της Κύπρου, η έντονη αυτή διακύμανση οφείλεται στο ωστικό κύμα που προκλήθηκε από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο σύμπλεγμα των νησιών Τόγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της απότομης ατμοσφαιρικής μεταβολής, η ατμοσφαιρική πίεση στην Κύπρο ανέβηκε ξαφνικά κατά περίπου 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά περίπου 3,5 μονάδες (hPa), μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και τον Αύγουστο του 2020 κατά την μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Αναφέρεται ότι έντονες διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης  παρατηρούνται και κατά την διάρκεια καταιγιδοφόρου δραστηριότητας σε μια περιοχή.

Στα σχετικά βαρογράμματα (κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης) των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου διακρίνεται το φαινόμενο. Στον κατακόρυφο άξονα αναφέρεται η ατμοσφαιρική πίεση και στον οριζόντιο άξονα ο  χρόνος. Με το κόκκινο σχήμα επισημαίνεται η έντονη ατμοσφαιρική μεταβολή.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη, Κύπρος

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ