29 Νοεμβρίου 2021

Λάρισα: Μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους διασώστες του ΕΚΑΒ

Με το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως, ώστε να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), προωθήθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2018, η πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς – από τη Διεθνή Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR).
“Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για ταχεία αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής, καθιστά επιτακτική ανάγκη την εκμάθηση, βασικής υποστήριξης, Κάρπα, απο όλους τους πολίτες του κόσμου” δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας η διασώστρια του ΕΚΑΒ, Άσπα Φράγιου, η οποία στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας, βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, προκειμένου να δείξει την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης στους πολίτες.


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, Γιάννη Γούλα, ο οποίος επεσήμανε με νόημα, ότι “θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, έστω και μια ζωή να επαναφέρουμε, είναι μεγάλο κέρδος”.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, διασώστες και γιατροί του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, ενημέρωσαν τους πολίτες για τις τεχνικές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.


Μελέτες έχουν δείξει, ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του.


Σε περίπτωση που συμβεί καρδιακή ανακοπή, κάθε λεπτό μετράει. Εάν ο χρόνος αναμονής του ασθενοφόρου αξιοποιηθεί με την παροχή ποιοτικών Πρώτων Βοηθειών και την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, τότε η πιθανότητα να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή αυξάνεται σημαντικά. Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων που σε μεγάλο ποσοστό, μπορούν να αποφευχθούν.

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ