2 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λάρισα: Παρουσίαση ελληνικών οργάνων από την ομάδα Λύραυλος στο

Ένα μοναδικό πρόγραμμα γνωριμίας με τα μουσικά όργανα της Αρχαίας Ελλάδας, προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δ.Ω.Λ. και ώρα 19:00, από την ομάδα ΛΥΡΑΥΛΟΣ, με τίτλο “Τα σύνεργα του Απόλλωνα”, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Όργανα που συναντούμε ως εικόνες αγγείων στα μουσεία, που τα παιδιά διδάσκονται σε μικρές τάξεις του σχολείου μέσα από τη μυθολογία, αλλά δεν είναι εφικτό να τα δουν και κυρίως… να τα ακούσουν!
Το πρόγραμμα παρουσιάζει η διακεκριμένη ομάδα «Λύραυλος», η οποία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και εντάσσεται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Δ.Ω.Λ. για παιδιά των οποίων τη γενική επιμέλεια έχει η καθηγήτρια κ. Ολυμπία Τσαγιάννη.
Το μουσικό σύνολο “ΛύρΑυλος” δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων.
Με άξιους συνοδοιπόρους τη σύζυγο και τα τέκνα του, επίσης μουσικούς, ερεύνησε περισσότερο από μία δεκαετία σε μουσεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού και ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους, σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ελληνική Μουσική, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.
Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Ηρώδειο, τις πόλεις στο εξωτερικό όπως: Αμβούργο, Βαρσοβία, Βρυξέλες, Κοπεγχάγη, Λειψία, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Παρίσι, Στοκχόλμη, έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη δουλειά του, με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το ευρύ κοινό.
Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Υδραύλεως (αρχαιοελληνικό όργανο), συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ.
Έχει επίσης συμπράξει σε Μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, στη Χίο και στην Κω, όπως και σε συναυλίες στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικης πανσελήνου: Ναός του Επικούριου Απόλλωνος, Αρχαία Λατώ, Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου, Ναός του Διονύσου της Νάξου, Ρωμαϊκή Αγορά, Πνύκα κ.α.
Από το 2004 ο Λύραυλος, δημιουργεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με όχημα τη μουσική, ταξιδεύουμε στην Αρχαία και νεότερη Ελλάδα», το οποίο παρουσιάζεται με επιτυχία για 19η χρονιά σε Ελλάδα και Κύπρο με την έγκριση των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών.
Το εκπαιδευτικό έργο περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Sorbonne University, Boston University, Concordia-Montreal, Vienna University.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ