29 Νοεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Λιανοκλάδι / Τίμησαν τη μνήμη των Εβραίων που εργάστηκαν στα καταναγκαστικά σιδηροδρομικά έργα (ΦΩΤΟ)

«Στην Ιερή Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 1943 εργάστηκαν και βασανίστηκαν σε καταναγκαστικά σιδηροδρομικά έργα της περιοχής. Όσοι δεν εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των εργασιών, όπως έγινε στον Σ.Σ. Καρυάς, εκτοπίστηκαν από τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις στο στρατόπεδο του Άουσβιτς/Μπίρκεναου».

Σε μόλις δύο προτάσεις, ο Θεσσαλονικιός ερευνητής, Ανδρέας Ασσαέλ, κατάφερε να «χωρέσει» όλη τη φρίκη των βασανιστηρίων που υπέστησαν Εβραίοι, οι οποίοι εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλαδίου – Καρυάς, πριν από τον εκτοπισμό τους από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

Αυτές οι φράσεις αποτυπώθηκαν στην ανακατασκευασμένη αναθηματική στήλη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου για τα θύματα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στις 12μμ, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο κ. Ασσαέλ «ξεδίπλωσε» πτυχές αυτής της ιστορίας, στην ομιλία του με θέμα: «Η ιστορία των Εβραίων που εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανκλαδίου – Καρυάς».

«Με μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήσαμε σήμερα με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ και τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι και του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, Συμεών, τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλής στη μνήμη των Εβραίων που εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα της Σιδηροδρομικής Γραμμής Λιανοκλαδίου-Καρυάς», ανέφερε ο υπουργός κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Το ολοκαύτωμα έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του και στην ελληνική ιστορία. Και το μνημείο αυτό, είναι η δική μας ελάχιστη συνεισφορά στην υποχρέωση να μην τους ξεχάσουμε ποτέ. Στη μνήμη τους, τιμούμε την προσφορά και την μνήμη όλων των Εβραίων συμπατριωτών μας, που διώχθηκαν και βασανίστηκαν από τους ναζί. Και βέβαια είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε καμία εθνική, θρησκευτική, φυλετική ή άλλη ταυτότητα να μας διχάσει ποτέ ξανά».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ