14 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λιβερία: Εκλέχθηκε νέος πρόεδρος ο Τζόζεφ Μποάκαϊ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, καθώς με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τζόζεφ Μποάκαϊ προηγείται με διαφορά που δεν μπορεί να καλυφθεί.

«Απόψε, το CDC (το κυβερνών κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή») έχασε τις εκλογές, αλλά η Λιβερία νίκησε», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος και πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου. «Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε (σ.σ. το βράδυ της Παρασκευής), αν και δεν είναι οριστικά, δείχνουν ότι ο κ. Μποάκαϊ έχει προβάδισμα που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Επικοινώνησα με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζόζεφ Μποάκαϊ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του», είπε ο Τζορτζ Γουεά σε ραδιοφωνικό μήνυμα.

«Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά και είμαι ενθουσιασμένος για την εντολή που λάβαμε από τους πολίτες της χώρας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μποάκαϊ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Πρώτα και κύρια, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο 78χρονος Μποάκαϊ εξασφαλίζει 50,89% έναντι 49,11% του 57χρονου Γουεά.

Πλήθος υποστηρικτών του Μποάκαϊ γιόρτασαν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, χορεύοντας έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα Μονρόβια. «Είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί ξέρω ότι ο Μποάκαϊ είναι άνθρωπος με αρχές και πιστεύω ότι θα αλλάξει πολλά», είπε μια 43χρονη στο Reuters, αναφέροντας πως δεν μπορούσε να βρει δουλειά επί προεδρίας Γουεά.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πολλοί Λιβεριανοί θεωρούν ότι ο Τζορτζ Γουεά δεν τήρησε τις υποσχέσεις του περί καταπολέμησης της φτώχειας και βελτίωσης υποδομών ζωτικής σημασίας.

Η Λιβερία πασχίζει να ανακάμψει ύστερα από δύο εμφύλιους πολέμους – που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους μεταξύ 1989 και 2003 – και την επιδημία Έμπολα που σκότωσε χιλιάδες την περίοδο 2013-2016.

Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Λιβερίας Τζόζεφ Μποάκαϊ για τη νίκη του και τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Γουεά για την αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Οι Λιβεριανοί αξίζουν και προσδοκούν ελεύθερες, δίκαιες και ειρηνικές εκλογές. Καλούμε όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του προέδρου Γουεά και να αποδεχθούν τα (εκλογικά) αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο 78χρονος Μποάκαϊ – πρώην αντιπρόεδρος της Λιβερίας που ηττήθηκε από τον Γουεά στις εκλογές του 2017 – εξασφαλίζει 50,9% έναντι 49,1% του Γουέα με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της αφρικανικής χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ