23 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Λουκίδης: Τρίμηνο με αυξημένο αλλά διαχειρίσιμο ποσοστό λοιμώξεων – Σαρηγιάννης: Διπλασιασμός κρουσμάτων κορονοϊού στο μάξιμουμ

Προασπίστηκε τα γενόσημα εισπνεόμενα ελληνικά φάρμακα, ως εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα εισαγόμενα των πολυεθνικών εταιρειών ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στην ΕΡΤ. Εκτίμησε πως θα έχουμε αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων γρίπης και κορονοϊού για το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που ήδη διαφαίνεται από τον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ωστόσο φάνηκε αισιόδοξος ότι «με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε εισαγάγει θα ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο κομμάτι». Εμφανίστηκε αρνητικός στη γενικευμένη χρήση μάσκας αλλά επέμεινε στη χρήση της για τους άνω των 75 σε περιπτώσεις συγχρωτισμού. Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, επισήμανε πως περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φλεβάρη, ωστόσο «η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά»

Είπε ο Στέλιος Λουκίδης για την προκατάληψη των Ελλήνων ασθενών απέναντι στα γενόσημα «Νομίζω ότι αυτή η προκατάληψη πρέπει να ξεπεραστεί. Έχουμε μια πολύ δυναμική ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συμμετέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην υγειονομική υποστήριξη της Ελλάδος και κάνει ταυτόχρονα εξαγωγές σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εισπνεόμενα γενόσημα, τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια δραστικότητα και την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτά των πολυεθνικών εταιρειών.

« Θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων»

«Διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων» σημείωσε. «Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορονοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη.» ανέφερε

«Σίγουρα θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. Αυτό είναι σίγουρο. Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και η προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα.  Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορονοϊού που ήταν ο «μοναδικός παίκτης» αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο» ανέφερε.

«Πολύ σημαντική η έγκαιρη ταυτοποίηση του κορονοϊού και η χορήγηση αντιικών στους ευάλωτους»

«Όλα πρέπει να μας ανησυχούν. Και ο κορονοϊός και η γρίπη» σημείωσε. «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι για τον κορονοϊό είναι η προσπάθεια έγκαιρης ταυτοποίησης και σαφέστατα η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό»

Όπως ενημέρωσε: «Πλησιάζουμε περίπου τις 100.000 αιτήσεις αντιικών φαρμάκων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα ποσοστό ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναχαιτίσει  την εξέλιξη σε σοβαρή μόλυνση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση και το δεύτερο όσον αφορά τις άλλες ιώσεις είναι η χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου για τη γρίπη όταν ταυτοποιηθεί, που είναι η οσελταμιβίρη που την γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια  και η προσπάθεια να μην κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους γιατρούς και για μένα προσωπικά, ότι πρέπει τα αντιβιοτικά να δίνονται με φειδώ γιατί δημιουργούμε ένα περιβάλλον μετά το οποίο μπορεί να είναι ένα περιβάλλον που να οδηγεί σε περισσότερες αντοχές. Άρα  πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σ αυτό.» επισήμανε.

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φλεβάρη και έπειτα» σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ

«Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορονοϊό και για όλες τις λοιμώξεις» ανέφερε

«Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, περίπου διπλασιασμού τους αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια» σημείωσε.

Το ενθαρρυντικό σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη είναι πως «η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή  στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά

«Ο εμβολιασμός με την περίφημη τέταρτη δόση νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά ενόψει αυτής της αύξησης που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε

Όπως ανέφερε «περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης στο μάξιμουμ διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000 με 7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο  να πάμε στις 16.000 κρούσματα, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός αλλά όχι εκτός λογικής. Δεν πάμε στις 30 – 35 χιλιάδες που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή.»

Άρα, συμπέρανε, «είναι μια ελεγχόμενη αύξηση, η οποία πιστεύω ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Φυσικά θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μείνει ειδικά οι ΜΕΘ-Covid, άδειες για πολύ μεγάλο διάστημα. Που σημαίνει ότι η πίεση αυτή ναι μεν θα υπάρξει, αλλά δεν δημιουργήσει προβλήματα».

Λουκίδης: Όχι σε γενικευμένη χρήση της μάσκας – Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη

«Οι άνθρωποι που οδηγούν αυτή τη στιγμή τη βαρύτητα της νόσου είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 75 έτη και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, ειδικά αυτοί που έχουν χαμηλή άμυνα.  Αυτοί οι άνθρωποι όταν συγχρωτίζονται, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολύς κόσμος, είναι καλό να προστατεύονται με τη μάσκα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η διεθνής ιατρική κοινότητα στις οδηγίες που έβγαλε για διάφορα χρόνια νοσήματα, έβαλε μέσα μια αυτοκριτική ότι ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν βάζαμε σε ενδημικές εξάρσεις λοιμώξεων τη μάσκα σαν μέσο προστασίας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Πάντως όχι σε γενικευμένη χρήση, σε γενικευμένη χρήση. Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη. Φάνηκε ότι είναι κάτι το οποίο ζητούσε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και γι αυτό, πρέπει και εμείς σαν υγειονομικές δομές να προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε και να το προασπίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε ο κ. Λουκίδης.

 

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ