20 Μαΐου 2022

Μάσκες παντού από σήμερα – Τι ισχύει για εστίαση & γυμναστήρια. Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα, με ισχύ ως 3/1/22

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον και εφαρμόζονται από σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προβλέπεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η ισχύς των μέτρων θα διαρκέσει -τουλάχιστον- έως τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Τι ισχύει από σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021:

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά στην εστίαση (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.α.), οι πελάτες δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκα, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση την ώρα που εισέρχονται να τη φορούν ή όταν κινούνται μέσα στο χώρο. Στα γυμναστήρια, οι αθλούμενοι υποχρεούνται να φορούν μάσκα FFP2 ή Ν95 εξαιρουμένων α) των αθλούμενων που κάνουν αερόβια άσκηση, εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους αθλούμενους και β) των αθλούμενων που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)

Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.

Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδό τους.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, από τις 3 Ιανουαρίου ’22 και μετά αναμένεται να υιοθετηθεί νέο πλαίσιο μέτρων, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου. Θα αφορά, κυρίως, τη διασκέδαση και τον αθλητισμό, δίχως να αποκλείονται και άλλοι τομείς.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ