23 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Εκτινάσσονται από αντικειμενικές και γονικές παροχές – Διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα

Ανεβάζουν ταχύτητα οι μεταβιβάσεις ακινήτων, μόλις 2,5 μήνες πριν εκπνεύσει το 2021 και ξεκινήσουν να ισχύουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υψηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα και κατά συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Επίσης ένας λόγος που αυξάνονται οι μεταβιβάσεις είναι και το γεγονός ότι από την 1η Οκτωβρίου οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι διπλάσιες σε σχέση με αυτές που γινόταν το τελευταίο δίμηνο.

Όπως αναφέρουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, κάθε ημέρα πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.000 ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, όταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούσαν τις 500 την ημέρα. Η τάση μάλιστα είναι ανοδική και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείεται σύντομα και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός να έχει αυξηθεί σημαντικά, αν όχι να έχει διπλασιαστεί.

Ένας σημαντικός αριθμός πολιτών σπεύδουν πλέον να αγοράσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους πριν από το τέλος του έτους, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκμεταλλευόμενοι την αλλαγή του νόμου για τις γονικές παροχές, σπεύδουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Από την 1η Ιανουαρίου οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες σε 7.634 περιοχές κάτι που λογικά οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν αποφασίσει να πωλήσουν τα ακίνητά τους, να το πράξουν τώρα για να γλιτώσουν τα διάφορα έξοδα τα οποία θα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο από το νέο έτος. Αντίστοιχα, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στις περιοχές όπου οι αξίες θα αυξηθούν έχουν κάθε συμφέρον να το κάνουν πριν από το τέλος του έτους για να μειώσουν τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Πέρα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το κύμα των μεταβιβάσεων εντείνεται και από τον μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ και από την αναστολή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου μέχρι τέλη του έτους.

Ένας λόγος, όχι κύριος, αλλά ενισχυτικός σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αγορά ή πώληση είναι και το γεγονός ότι έχει υπάρξει αναστολή ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου έως τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέρχονται αυξήσεις στο 55% των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, με τη μέση αύξηση να ανέρχεται στο 19,5%. Το σημαντικό της νέας αναπροσαρμογής των αξιών των ακινήτων είναι η ένταξη σχεδόν του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, 13.808 περιοχές έχουν πλέον τιμή ζώνης και με βάση αυτή θα υπολογίζεται σχεδόν το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτάει για πρώτη φορά τιμές ζώνης και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου που οι τιμές έκαναν άλμα 229% αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η Ηρώδου Αττικού είναι ο ακριβότερος δρόμος της χώρας. Μάλιστα η τιμή ζώνης ανέβηκε από τις 9.000 ευρώ στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο Λαιμός Βουλιαγμένης έγινε ακριβότερος καθώς η αντικειμενική αξία εκτοξεύτηκε από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν οι τιμές της Εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του λεκανοπεδίου. Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται ακόμη και πάνω από 60%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης έρχονται το επόμενο έτος για τη Δάφνη, το Καματερό, την Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο, του Ζωγράφου, τον Άγιο Δημήτριο, τους Αγίους Αναργύρους.

Μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται στην Κω ( 108%) , στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

To άρθρο Μεταβιβάσεις ακινήτων: Εκτινάσσονται από αντικειμενικές και γονικές παροχές – Διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ