3 Δεκεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου αδελφοποιήθηκε το Καρπενήσι. Ο Μάρκος Μπότσαρης ενώνει τις 2 πόλεις – Οι δηλώσεις των δημάρχων (ΦΩΤΟ)

Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο αγωνιστής της Επανάστασης, με τον ηρωικό του θάνατο ενώνει τις δύο πόλεις, του Καρπενησίου και της Ι.Π. Μεσολογγίου. Ο ήρωας σκοτώθηκε στο Καρπενήσι, στη Μάχη του Κεφαλοβρύσου, στις 9 Αυγούστου 1823. Τα παλικάρια του τον μετέφεραν στην Ι.Π. του Μεσολογγίου όπου και έγινε η ταφή του. Τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο πόλεων αποφάσισαν ομόφωνα να αδελφοποιηθούν και το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης υπογράφηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων «Μποτσάρεια 2022».

Με μια σεμνή, αλλά εξαιρετικά συμβολική τελετή στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο Καρπενήσι, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Καρπενησίου με τον Δήμο Ι.Π.  Μεσολογγίου. Οι Δήμαρχοι Νίκος Σουλιώτης και Κώστας Λύρος υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης. Μετά την υπογραφή του, αντάλλαξαν δώρα φιλοφρόνησης και ενθύμια από τον κάθε τόπο. Επιστέγασμα των ομιλιών τους στη συγκινητική τελετή στην πλατεία Καρπενησίου, ήταν η ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών που ενώνουν τους δύο δήμους, καθώς και η δέσμευση για προάσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και του αγώνα για εκπλήρωση κοινών στόχων και οραμάτων.

Νίκος Σουλιώτης: «Είστε αδέλφια μας…»

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Καρπενησίου και την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Δύο πόλεις αδελφοποιούνται! Οι πόλεις μας! Η χαρά όπως και η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης. «Φιλία, συνεργασία και αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών δύο κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος», τόνισε, «είναι οι αξίες που εκφράζει η αδελφοποίηση δύο πόλεων, όπως τις προσδιόρισαν οι ιδρυτές του θεσμού του ευρωπαϊκού συμβουλίου δήμων και περιφερειών, στις αρχές της δεκαετίας του 1950».

«Μέσα από αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στους κατοίκους του Δήμου Καρπενησίου και της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου», πρόσθεσε ο κ. Σουλιώτης, «αποδεικνύεται η θέληση να έρθουμε πιο κοντά και να αναδείξουμε επίσημα τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών κοινωνιών και της ανθρώπινης δραστηριότητας με κοινές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα». «Δε χρειαζόμαστε βέβαια τη σημερινή εκδήλωση για να γίνουμε αδέρφια. Είστε αδέρφια μας, έτσι σας νιώθουμε…», τόνισε χαρακτηριστικά, προτού αναφερθεί στο ιστορικό πλαίσιο και τη μακρά κοινή πορεία αιώνων που συνδέει τους δύο νομούς και τις δύο πόλεις. Ιδιαίτερα στάθηκε στον ήρωα Μάρκο Μπότσαρη: «Ο Μπότσαρης είναι κοινός ήρωας και κοινό σημείο αναφοράς. Είναι αυτός που επιβάλλει τη σύνδεση των δύο τόπων, είναι η πιο στέρεη γέφυρα», είπε ο Δήμαρχος Καρπενησίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στους στόχους της αδελφοποίησης των πόλεων Καρπενησίου και Ι.Π. Μεσολογγίου, που, μεταξύ άλλων, έγκεινται στην «…προώθηση και πραγματοποίηση ανταλλαγών στα πεδία του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης, της γαστρονομίας, των ηθών και των εθίμων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της γνωριμίας ανάμεσα στις κοινωνίες των δύο δήμων, στην προαγωγή συνεργασιών στους τομείς της πολιτικής προστασίας και του εθελοντισμού, στην ενεργοποίηση μορφών συνεργασίας για την ανάδειξη των αντίστοιχων τουριστικών πλεονεκτημάτων των δύο περιοχών, στη συνεργασία για την περιβαλλοντική ανάπτυξη μέσω της ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας ανθρώπινου και τεχνικού δυναμικού και στη δραστηριοποίηση κάθε χρήσιμης μορφής συνεργασίας μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών».

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους παριστάμενους ότι θα εργαστούμε με συνέπεια και συνέχεια για το καλό των πόλεών μας, για το καλό των πολιτών, έτσι ώστε το όραμά μας για συνεργασία να γίνει και πράξη», επεσήμανε ο κ. Σουλιώτης και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια: «Τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που ενέκριναν την αδελφοποίηση, τον πρόεδρο κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου των αδελφών πόλεων Καρπενησίου που δούλεψαν όλο αυτό το διάστημα για να φτάσουμε εδώ».

Κώστας Λύρος: «Το Καρπενήσι είναι το Μεσολόγγι της Αυτοθυσίας»

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Κώστας Λύρος, που σχετίζεται άμεσα με την Ευρυτανία, καθώς η σύζυγός του, Βάνα Ζούκα, κατάγεται από τους Στάβλους, χαρακτήρισε τον Μάρκο Μπότσαρη μια ισχυρή προσωπικότητα που συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, να καθορίζει εξελίξεις. «Ο Μάρκος μάς όρισε τον δρόμο. Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο χιλιοτραγουδισμένος, ο υπερασπιστής του Μεσολογγίου, εδώ, στο Καρπενήσι επέλεξε ένδοξα και ηρωικά να δώσει την τελευταία του μάχη. Και έπεσε εδώ. Το Μεσολόγγι της Αυτοθυσίας, της Εξόδου, των Ιδεών και των Συμβόλων, φιλόξενα τον αγκάλιασε. Είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του ήρωά μας σήμερα θα βρίσκει αναπαμό και αγαλλίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του. Και συνέχισε: «Έχουμε, λοιπόν, χρέος απέναντι στον εθνικό μας ήρωα, στον υμνητή της ενότητας του αγώνα και των Ελλήνων, να ενώσουμε τους τόπους μας και μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για ένα καλύτερο Καρπενήσι, για ένα καλύτερο Μεσολόγγι, για μια καλύτερη Ευρυτανία, για μια καλύτερη Αιτωλοακαρνανία και για μια καλύτερη πατρίδα».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ