30 Μαΐου 2023

ΜΕΝΟΥ

Μητροπολίτης Καρπενησίου: Δυστυχώς, σήμερα καλός κληρικός θεωρείται ο επικοινωνιακός. Στην Έδεσσα ο κ. Γεώργιος

Για το θέμα της αποϊεροποίησης μίλησε ως προσκεκλημένος της Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας ο κ. Γεώργιος. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι κληρικοί πρέπει να γίνουν αναγκαίοι, σεβαστοί και αγαπητοί στην κοινωνία, προτρέποντας σε κόπους πνευματικούς.

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, στην πόλη της Έδεσσας, με ομιλητή τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η αποϊεροποίηση».

Ο Σεβασμιώτατος, αναφέρει το επίσημο ιστολόγιο της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, εξήγησε την έννοια αποϊεροποίηση ως διαδικασία «αποβολής» της ιερότητος και αναφέρθηκε στην υπερβολή της χρήσης των ιερών εικόνων (εντύπων και ψηφιακών), στην απρόσεκτη διαχείριση των ιερών αντικειμένων, στις περιπτώσεις μουσειοποίησης των μνημειακών ιερών ναών και την μουσειακής χρήσης ιερών σκευών και εικόνων, στην υπερβολική διακίνηση ιερών εικόνων και λειψάνων – ορισμένες φορές με μη πνευματικά κίνητρα-, στην παράδοση των ιερών μυστηρίων σε τελετουργική διαχείριση από διαφόρους επαγγελματίες (π.χ. στολισμοί, φωτο/βιντεοσκοπήσεις), στη χρησιμοποίηση ιερών τελετών όπως ο αγιασμός, για πολιτικές/επαγγελματικές επιδιώξεις αλλά και στην μετατροπή των ιερών μυστηρίων σε διαδικασίες αυτο-αποενοχοποίησης των πιστών ή σε μέσα διεκπεραίωσης επιδιώξεων μαγικού χαρακτήρα.

Ο Καρπενησίου στην Έδεσσα

Επίσης, ως δείγμα αποϊεροποίησης, ανέφερε ο Μητροπολίτης, τη διεκπεραίωση της εξοδίου ακολουθίας χωρίς την παραδοσιακή ολονυκτία, την ανάγνωση του Ψαλτηρίου και των άλλων κατ᾿ οίκον επαινετών παραδόσεων αλλά και τις περιπτώσεις «διακόσμησης», φωτισμού, ηχητικών καλύψεων των ιερών ναών με τρόπο απάδοντα προς τον χαρακτήρα τους. Τόνισε ακόμη, ότι από πολλούς πιστούς το μυστήριο της εξομολογήσεως αντιμετωπίζεται ως ψυχοθεραπεία, με σκοπό την προσωπική εκτόνωση και χωρίς καμία διάθεση ακρόασης του πνευματικού.

Όσον αφορά στη στάση των κληρικών, επέστησε την προσοχή στις περιπτώσεις νευρικότητος, βιασύνης και απροσεξίας κατά την τέλεση των ιερών ακολουθιών, στην έλλειψη φιλακόλουθου πνεύματος, στην πλημμελή προετοιμασία για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας καθώς και στην γενικότερη στάση και συμπεριφορά εντός και εκτός του ιερού ναού. Τόνισε σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις περνούν μηνύματα αρνητικά στον λαό, ενώ προσέθεσε, ότι δυστυχώς σήμερα για τους πολλούς, καλός κληρικός θεωρείται ο επικοινωνιακός, αυτός που ασχολείται επιτυχώς με οικοδομικά έργα, που διοργανώνει εκδρομές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Η πλημμελής εκπλήρωση των λειτουργικών του καθηκόντων υποβαθμίζεται.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γεώργιος προέτρεψε σε κόπους πνευματικούς, σε παρουσία κοντά στις δοκιμασίες των ανθρώπων, σε προσευχή, σε ανιδιοτελή διακονία, ώστε οι κληρικοί να γίνουν αναγκαίοι, σεβαστοί και αγαπητοί στην κοινωνία. Μετά την εισήγηση, ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, κ. Ιωήλ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ