5 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Μια καρδιά, για τα πρόωρα νεογνά. Δράσεις στο Καρπενήσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας (ΦΩΤΟ)

Γονείς και παιδιά κατασκεύασαν καρδιές για να συμβολίσουν τη γονική αγκαλιά και την σπουδαιότητά της στην έναρξη ζωής κάθε μωρού. Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στα πρόωρα νεογνά

από την έντυπη έκδοση

Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στα πρόωρα νεογνά και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και βελτίωσης της φροντίδας τους. Το θέμα της φετινής διεθνούς καμπάνιας της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι η άμεση φροντίδα δέρμα με δέρμα, για κάθε μωρό παντού. Στο Καρπενήσι έφτιαξαν συμβολικά καρδιές για τα πρόωρα νεογνά.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), η Παγκόσμια Συμμαχία για τη Νεογνική Υγεία (GLANCE) και οι γονείς του δικτύου των οργανώσεων τους, εστιάζουν στα οφέλη της φροντίδας Καγκουρό (KMC), που αφορά τη συνεχή επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του μωρού και του γονέα για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, τον αποκλειστικό θηλασμό ή σίτιση με μητρικό γάλα και την έγκαιρη έξοδο από την υγειονομική μονάδα

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, 5 Νοεμβρίου 2023, γονείς και παιδιά συγκεντρώθηκαν για να στείλουν συμβολικό μήνυμα στήριξης των πρόωρα γεννηθέντων μωρών και των οικογενειών τους. Μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν σε χειροτεχνίες, έγραψαν μηνύματα και κατασκεύασαν μικρές καρδούλες που αγκαλιάζουν τη φιγούρα ενός νεογέννητου μωρού, για να δηλώσουν πως «είναι η αγάπη και η αγκαλιά μας που βοηθούν να γυρίσουν τα μωρά γρηγορότερα στο σπίτι, όταν η ζωή τα έχει πάει σε αναπάντεχα μέρη», όπως είπαν στη διάρκεια της δράσης. Aντίστοιχη δράση έγινε την Πέμπτη (9/11), σε παιδότοπο του Καρπενησίου.

Εξάλλου, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας 2023 είναι «μικρές δράσεις, ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ». Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να τιμηθούν τα πρόωρα γεννημένα μωρά και οι οικογένειές τους. Οι καρδούλες που κατασκευάστηκαν στο Καρπενήσι (αλλά και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα) θα δοθούν στο προσωπικό των Νεογνολογικών Μονάδων και στους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών, με την ευχή κάθε μωρό να έχει σύντομα τη δυνατότητα να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του. Αυτή η ευχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τονίζουν οι διοργανωτές, αν δεν υποστηριχθούν οι μονάδες με τις αναγκαίες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό, «…γι’ αυτό και η ευχή γίνεται έκκληση προς τους φορείς που χαράσσουν πολιτική υγείας, να κάνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να έχει κάθε παιδί τη φροντίδα που του αξίζει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 8.000 νεογνά τον χρόνο γεννιούνται πρόωρα. Πρόωρο ονομάζεται κάθε μωρό που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης· συνήθως τα πρόωρα μωρά έχουν και χαμηλό βάρος γέννησης, δηλαδή ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά. Όσο πιο πρόωρο και λιποβαρές γεννιέται ένα νεογνό, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για την υγεία του, τονίζουν οι ειδικοί και επισημαίνουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και των συνεπειών του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ