1 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Μπλόκο της Σουηδίας στο 5G: Αποζημίωση 495 εκατομμυρίων ζητά κινεζικός κολοσσός

H Huawei ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ότι κίνησε διαδικασία διαιτησίας κατά της Σουηδίας υπό την αιγίδα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά την απαγόρευση στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών να πωλεί τα προϊόντά του 5G στη σκανδιναβική χώρα.

Η απόφαση των σουηδικών αρχών να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Huawei και να αποκλείσουν τον εξοπλισμό της 5G έχει βλάψει σοβαρά τις επενδύσεις της Huawei στη Σουηδία, κατά παράβαση των διεθνών δεσμεύσεων της Σουηδίας, αναφέρει η κινεζική εταιρία σε ανακοίνωσή της.

Η Huawei δεν διευκρίνισε το ποσό των ζημιών που ζητήθηκε. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση SVI, το ποσό που ζητήθηκε αρχικά ήταν 5,2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (495 εκατομμύρια ευρώ), αλλά θα μπορούσε στο τέλος να είναι πολύ υψηλότερο.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα του 2020, η Σουηδία έγινε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα και η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαγόρευσε συγκεκριμένα στους τηλεφωνικούς παρόχους να χρησιμοποιούν υλικό υποδομής της Huawei για τη λειτουργία του δικτύου 5G στη χώρα.

Η Σουηδία έδωσε επίσης εντολή στην Huawei να αφαιρέσει έως την 1η Ιανουαρίου 2025 τον εξοπλισμό που είχε ήδη εγκαταστήσει στο έδαφός της.

Κατόπιν προσφυγής της Huawei, σουηδικό δικαστήριο επικύρωσε τον Ιούνιο του 2021 την απόφαση της Σουηδικής Αρχής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS).

Ericsson topped earnings forecasts on robust 5G demand even though the company has been losing business in China since Sweden banned Huawei from its 5G rollout https://t.co/jv2l1FBST2 pic.twitter.com/Bfll0i2dsP

— Reuters (@Reuters) January 26, 2022

Το μέτρο επισκίασε τις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Κίνας. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει τότε ότι η απόφαση της PTS θα μπορούσε να έχει «συνέπειες» για τις σουηδικές εταιρίες που ‘έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα, εγείροντας φόβους για αντίποινα στον σουηδικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Ericsson, ανταγωνιστή της Huawei.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ