18 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΑ 2023 / “Δειλινό και Άγιος Φως” στο Κεφαλόβρυσο. Το Σάββατο 5 Αυγούστου το μουσικό έργο του Δημήτρη Μαραμή, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Σημείο αναφοράς θα είναι η παρουσίαση, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, του μουσικού έργου με τίτλο “Δειλινό και Άγιος Φως”

από την έντυπη έκδοση

O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής για μία ακόμα φορά αναμετριέται μουσικά με τη ζύμωση της παράδοσης και της ιστορίας και παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, στο πλαίσιο των Μποτσάρειων 2023, το νέο μουσικό του έργο “Δειλινό και Άγιος Φως” με τους Θοδωρή Βουτσικάκη, Λεωνίδα Κακούρη, το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass, τον Βασίλη Παναγιωτόπουλο στα κρουστά και τον συνθέτη στο πιάνο.

Το έργο έχει ως έμπνευση την απαράμιλλη αυτοθυσία ενός μεγάλου άντρα, του ήρωα της παλιγγενεσίας του 1821 με τη μεγαλύτερη προβολή διεθνώς, του Μάρκου Μπότσαρη, και αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο των Μποτσάρειων, για την επέτειο των 200 χρόνων από τον θάνατό του στη Μάχη του Κεφαλόβρυσου, τον Αύγουστο του 1823. Ο Δήμος Καρπενησίου έχει ανακηρύξει το 2023 σε «Ετος Μάρκου Μπότσαρη», προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του Σουλιώτη οπλαρχηγού και του ηρωικού θανάτου του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στα Μποτσάρεια, με κορωνίδα το μουσικό έργο που θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 5 Αυγούστου, κατά τη 2η ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων.

O συνθέτης Δημήτρης Μαραμής

Το έργο “Δειλινό και Άγιος Φως” βασίζεται στη δημοτική ποίηση. Η δύναμη του λόγου της προφορικής μας παράδοσης, της δημοτικής μας ποίησης, αναγεννιέται μέσα από τη σύγχρονη μελοποίηση του συνθέτη, έχοντας ως θέμα τον ήρωα του οποίου ο θάνατος πυροδότησε μια τεράστια παραγωγή στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και κάθε μορφή τέχνης, τόσο από Έλληνες όσο και από Ευρωπαίους φιλέλληνες δημιουργούς αλλά κυρίως από τον ανώνυμο λαό της δημοτικής μας ποίησης.

Στην αναπαράσταση της μάχης του Κεφαλόβρυσου σε κινησιολογία Κωνσταντίνου Γεράρδου και σχεδιασμό φωτισμών Μαρίας Αθανασοπούλου, θα συμμετέχουν μέλη από: τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγίας» Καρπενησίου και εθελοντές του τόπου. Την όλη εκδήλωση συνδιοργανώνουν: ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης», η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.

Το κουιντέτο χάλκινων πνευστών Melos Brass,

Οι δηλώσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός σημειώνει: «Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις για τα Μποτσάρεια, τα οποία έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η κορωνίδα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Καρπενησίου, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο μουσικό δρώμενο για τον Μάρκο Μπότσαρη, τον πιο διεθνώς αναγνωρισμένο ήρωα της επανάστασης του 1821, το οποίο θα συνδέει το χθες με το σήμερα, αναδεικνύοντας την ιστορία της περιοχής, τιμώντας την ιστορική μνήμη και το παρελθόν, μεταφέροντας διδάγματα στο παρόν και το κυριότερο δημιουργώντας προοπτική για το μέλλον».

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης αναφέρει: «Το 2023 αποτελεί για το Καρπενήσι ένα έτος σταθμό, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο. Με αυτή την εμβληματική επέτειο, γιορτάζουμε τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου και τιμούμε το σπουδαίο ήρωα που ενέπνευσε τη διεθνή κοινότητα. Έχοντας ανακηρύξει την επετειακή αυτή χρονιά ως “Έτος Μάρκου Μπότσαρη”, επιλέξαμε να τον τιμήσουμε με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από τις εκδηλώσεις “Μποτσάρεια”». «Για πρώτη φορά», προσθέτει ο κ. Σουλιώτης, «θα παρουσιαστεί ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στον εθνικό μας ήρωα, ο οποίος ως σύμβολο πολεμικής αρετής και συνειδησιακής έξαρσης, ξεφεύγει από το όρια του χρόνου αποκαλύπτοντας το διαχρονικό ορίζοντα των ελληνικών προτύπων που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς για τους ανθρώπους της τέχνης. Ένα έργο τέχνης θα είναι και αυτό που θα παρουσιαστεί στα “Μποτσάρεια” από τον σπουδαίο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με συγκινησιακή δύναμη, διαχρονικότητα και έμπνευση για το αύριο και τις νέες γενιές».

Οι συντελεστές

Σύλληψη – Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής, Τραγουδιστής: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ηθοποιός: Λεωνίδας Κακούρης, Μουσικό σύνολο: Melos Brass, Κρουστά: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Συντονίστρια: Ελένη Σιαξαμπάνη, Ενδυματολογική μελέτη: Γιάννης Δημητρίου, Ηχολήπτης: Δημήτρης Μπουρμπούλης.

Διήμερο εκδηλώσεων

Τα εφετινά Μποτσάρεια θα γίνουν το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής (4/8) με την πομπή πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικών επί της οδού Ζηνοπούλου και κατάληξη στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Θα συμμετάσχουν δεκάδες πολιτιστικά σωματεία και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα. Εν συνεχεία, στην κεντρική πλατεία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Σουλιώτη οπλαρχηγού και θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ