14 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μarathon Expo 2022 / Η Ευρυτανία στη μεγαλύτερη αθλητική έκθεση στην Ελλάδα – Τασιός: “Ελάτε να αναδείξουμε τον τόπο μας” (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Με μια δυναμική παρουσία προβάλλεται στη MARATHON EXPO 2022, τη  μεγαλύτερη αθλητική έκθεση στη χώρα, που συνοδεύει με επιτυχία τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που διεξάγεται στις 13 Νοεμβρίου στην Αθήνα, η Ευρυτανία, συμμετέχοντας στο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα εγκαίνια της Marathon Expo έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης, 10 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα, χιλιάδες δρομείς βρέθηκαν στην εγκατάσταση του Ταεκβοντό, στο Παλαιό Φάληρο, για να παραλάβουν τα νούμερα συμμετοχής τους στον 39ο Μαραθώνιο και να περιηγηθούν στους χώρους της εγκατάστασης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΑΣΙΟΥ

«Η EXPO MARATHON άνοιξε της πύλες της. Η Ευρυτανία, δυναμικά παρούσα στο περίπτερο της Στερεάς!», ανέφερε με αφορμή τα εγκαίνια ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, δίνοντας το παρών στη μεγάλη αθλητική έκθεση.

«Προσκαλούμε τους Ευρυτάνες αθλητές και της αθλήτριες, που θα συμμετέχουν στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας, στο περίπτερο (104) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο γήπεδο Ταεκβοντό Φαλήρου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην προσπάθεια ανάδειξης της Ευρυτανίας ως κορυφαίο αθλητικό προορισμό προβάλλοντας παράλληλα και τα δρομικά δρώμενα της περιοχή μας, τόσο τους αγώνες ορεινού τρεξίματος όσο και τους αγώνες πόλης», σημείωσε ο αντιπ/αρχης.

Λευτέρης Αυγενάκης και Άρης Τασιός, στα εγκαίνια της Marathon Expo 2022

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ανάμεσα στους εκατοντάδες πολίτες και αθλητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την βόλτα τους στα περίπτερα της έκθεσης η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, μαζί με τον Υπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον γενικό γραμματέα αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γιατρουδάκη, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Λίγο αργότερα, Σακοράφα και Αυγενάκης, κάθισαν παρέα στο πάνελ των ομιλητών για να μιλήσουν για το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χώρας, για μια διοργάνωση με πολιτιστική χροιά που διαφημίζει τη χώρα  σε όλο το πλανήτη και ενισχύει ουσιαστικά την οικονομία της. Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ακόμη οι πρωταθλητές μας Κώστας Γκελαούζος και Κατερίνα Ασημακοπούλου, ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας και η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή.

«Ξεκινάμε σήμερα και μπαίνουμε στην τελική ευθεία του κορυφαίου μαραθωνίου με καινοτομίες που έχουν τεράστια σημασία για τον αγώνα.  Ανάμεσα σε αυτές η πρωτοβουλία μας ώστε ο Μαραθώνιος της Αθήνας να είναι ο πρώτος πράσινος μαραθώνιος της Ευρώπης. Μεγάλη σημασία έχει το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τα Πανεπιστήμια και την ένταξη των φοιτητών στην μεγάλη γιορτή στην απόσταση των 10χλμ. Την Παρασκευή το βράδυ θα γίνει το συνέδριο Authentic Talks με οχτώ καταξιωμένους εισηγητές, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχουν πρόσωπα που παίζουν ρόλο στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα. Έχει καλυφθεί ο αριθμός των συμμετοχών και στις τρεις αποστάσεις και πλέον περιμένουμε ώστε  ο καιρός να μας βοηθήσει για έναν καλό αγώνα», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και συμπλήρωσε: «Παράλληλα γίνεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου και το πρωτάθλημα με αναπηρίες, σε απόλυτη συνεργασία με την ομοσπονδία τους.  Καλή επιτυχία σε όλους, να απολαύσουν τον αγώνα, επαναλαμβάνοντας το μοτό της φλόγας του μαραθωνίου, που είναι η θέληση που δεν έχει όρια. Στο τρίτο συλλεκτικό μετάλλιο μετά τη συνεργασία με τον αείμνηστο Αλέκο Φασιανό και τον κ. Βαρώτσο πέρυσι, φέτος είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με τον κύριο Ψυχοπαίδη, που  φιλοτέχνησε το τρίτο συλλεκτικό μετάλλιο. Τον ευχαριστώ για την αφιλοκερδή εθελοντική προσφορά του στον αγώνα. Καλούμε τους πολίτες να δώσουν το παρών στο αθλητικό, οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός». Μάλιστα η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έκανε ένα συμβολικό δώρο στον κ. Ψυχοπαίδη.

Ο Άρης Τασιός με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα

Από την πλευρά του ο παγκοσμίου φήμης ζωγράφος, δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν εμβληματικό θεσμό, αθλητικό και παγκόσμιο. Και όχι μόνο χαρά, αλλά τιμή και ευθύνη γι’ αυτό που υπηρετούμε εδώ, ο καθένας με τα όπλα και τις δυνάμεις του. Ο αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ένα παγκόσμιο αθλητικό και πνευματικό γεγονός, που αναφέρεται στον αγώνα του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια του, να υπηρετήσει, να τιμήσει, να αναδείξει τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού, της ελευθερίας, του θάρρους, της αυτοθυσίας στις κρίσιμες ώρες της υπεράσπισης των ιδανικών. Στην προσπάθεια να αποδώσω εικαστικά τα πνευματικά περιεχόμενα του Μαραθωνίου δρόμου επέλεξα τις συμβολικές μορφές των τριών δρομέων αθλητών, ως ένα δείγμα μιας γιγάντιας προσπάθειας που ενώ αφορά έναν, αναφέρεται σε ένα σύνολο, στη δημοκρατική πόλη και τα ιδανικά της.

Η Ευρυτανία στο περίπτερο της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας

Στο επάνω μέρος του μεταλλίου απεικονίζεται συμβολικά ο οίκος, ο ναός, η πόλη που γι΄ αυτήν πολεμούν και θυσιάζονται οι άνθρωποι. Τα κάθετα στοιχεία ορίζουν τις κολώνες, τα στηρίγματα και τα όρια, τα εμπόδια που καλείται να υπερβεί ο δρομέας για να διαφυλάξει την ενότητα της πόλης του, την αλληλεγγύη και το συλλογικό πνεύμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας εικαστικός Γιάννης Ψυχοπαίδης κατά την τοποθέτησή του, ενώ μοιράστηκε με τους παρισταμένους την ανάμνηση του από την Πορεία Ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Απρίλιο του 1963. «Πιστεύω ότι η εμπειρία αυτή που είχα σε ηλικία 16 ετών ήταν εμπειρία ζωής και δημιούργησε την απαρχή μιας κοινωνικής συνείδησης όχι μόνο  σε μένα προσωπικά, αλλά και ευρύτερα στη γενιά μου».

Την ικανοποίηση του για την μεγάλη συμμετοχή που έχει η φετινή διοργάνωση, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την επιτυχία του, εξέφρασε ο Υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης:

«Ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση αλλά και την πρόκληση του να είμαι σήμερα εδώ. Από την είσοδο συναντήσαμε ένα πολύ ευχάριστο και γιορτινό κλίμα και θέλουμε ο κόσμος με την ευχαρίστηση που παραλαμβάνει σήμερα τον εξοπλισμό και τη διαπίστευση του, το ίδιο αλλά και περισσότερο χαρούμενος να φύγει την Κυριακή μετά τη συμμετοχή του έμμεσα ή άμεσα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, τη διοίκηση και όσους εργάζονται για αυτή την καταπληκτική διοργάνωση. Επίσης, να συγχαρώ τους κορυφαίους αθλητές μας που είναι σήμερα εδώ και όλους όσοι θα αγωνιστούν την Κυριακή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής που για ακόμα μια φορά δίνει το παράδειγμα στήριξης στον αθλητισμό. Ευχαριστώ λοιπόν τον κύριο Πατούλη και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες για τη συνεργασία. Επίσης, τον κορυφαίο εκπρόσωπο των μεγάλων αποστάσεων, τον κύριο Μποράο, και φυσικά τους «οικοδεσπότες», Δήμους Μαραθώνα και Αθηναίων. Ο Μαραθώνιος είναι μια αθλητική διοργάνωση που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο όλες τις διαστάσεις και όλα τα επίπεδα μιας καλής διοργάνωσης, τόσο σε πολιτισμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε στη διάθεση μας εξαιρετικά νούμερα. Μια διοργάνωση που ξεπερνά τις 45.000 συμμετοχές και καταφέρνει να φέρει κοντά εκπροσώπους από 92 χώρες και 126 εθνικότητες. Συγκεντρώνει έναν αριθμό εθελοντών, ανθρώπων που με χαρά προσφέρουν, που ξεπερνά τους 3.500. Εξαιρετικό νούμερο, που αποτελεί το κυριότερο συστατικό μιας επιτυχημένης αθλητικής διοργάνωσης. Έχουμε πάνω από 20.000 ταξιδιώτες που έρχονται με κάθε τρόπο στη χώρα για να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό γεγονός. Υπάρχει εκτίμηση ότι θα μείνουν στην κοινωνία και την τοπική αγορά πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, μέσα από αυτό το αθλητικό γεγονός. Μια καλοστημένη αθλητική διοργάνωση άλλωστε, διαφημίζει τον αθλητισμό και το άθλημα που προάγει, αλλά την ίδια στιγμή και ολόκληρη τη χώρα. Εικόνες, χαμόγελα, δημοσιεύσεις και σχόλια θα έχουμε πάρα πολλά στη διάρκεια της διοργάνωσης. Το βιώσαμε στο πρόσφατο Ράλι Ακρόπολις αλλά και στο Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο. Είναι λοιπόν μια πρόκληση και σε οικονομικό και σε τουριστικό και σε αθλητικό επίπεδο. Η διοργάνωση αυτή συμβολίζει την επιμονή, την πίστη, την προσπάθεια, το στόχο και την ικανοποίηση. Σε όλους τους συμμετέχοντες ευχόμαστε να απολαύσουνε απλόχερα όσα προσφέρει ο τόπος μας. Κλείνοντας, να αναφερθώ στο ιστορικής αξίας μετάλλιο που δημιούργησε ο κύριος Ψυχοπαίδης, ευχαριστώντας τον από την πλευρά της Πολιτείας. Το έβλεπα εδώ μπροστά μου, όσο ο ίδιος περιέγραφε τα πλούσια και ειλικρινή μηνύματα της δημιουργίας που οραματίστηκε και υλοποίησε. Συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό».

Η πρωταθλήτρια του μαραθωνίου Κατερίνα Ασημακοπούλου, δήλωσε για τη συμμετοχή της στον αγώνα: «Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στη διεξαγωγή του Μαραθωνίου Δρόμου της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου κατάσταση, είναι μια προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού, όπως και οι περισσότεροι δρομείς, ξεκινάμε εμείς όταν οι άλλοι κάνουν τις διακοπές τους. Έχει πάει εξαιρετικά η προετοιμασία και ο στόχος πέρα του να τερματίσω υγιής, είναι και το ατομικό ρεκόρ. Φυσικά θέλω την πρώτη θέση, που προσωπικά για μένα είναι ένα όνειρο που θα πραγματοποιηθεί».

Με την Αναστασία Μαρινάκου και τον Κώστα Γκελαούζο, που πρόσφατα είχαν προετοιμαστεί στο Καρπενήσι

Ο τέσσερις φορές νικητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, Κώστας Γκελαούζος, είπε: «Αυτό που σκέφτομαι και αυτό που νιώθω ότι έχει περισσότερη σημασία και από τη νίκη είναι να μεταφέρουμε, αλλά και να υπενθυμίσουμε τα σημαντικά μηνύματα και τα ιδανικά του Μαραθωνίου της Αθήνας. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία και αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Εγώ είμαι κουρασμένος μετά το ατομικό ρεκόρ που πέτυχα στο Βερολίνο, όμως θέλω να κρατήσω τον τίτλο του πρωταθλητή που κατέκτησα πέρυσι».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων- ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή είπε: «Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και στο Δήμο Αθηναίων και στον ΟΠΑΝΔΑ τον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό. Ένα ιστορικό αγώνα δρόμου που φέρει πολλούς συμβολισμούς και μας θυμίζει ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας: 42.195 μέτρα αγώνα δρόμου, είναι τα πιο δημοφιλή μέτρα παγκοσμίως. Προσελκύουν μεγάλους αθλητές, αλλά και απλούς αθλούμενους από όλο τον κόσμο και αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή προβολής της Αττικής και της πόλης της Αθήνας διεθνώς. Ο αντίκτυπος σε επίπεδο πολιτισμού, αθλητισμού αλλά και οικονομικού, είναι τεράστιος. Ο ΟΠΑΝΔΑ συνεργάζεται και φέτος με τον ΣΕΓΑΣ. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη νέα συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει και για τη σημαντική συμβολή μας σε αυτή τη διοργάνωση. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας, και στις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, φιλοξενούμε μέρος της διαδρομής που πραγματοποιείται στους δρόμους της Αθήνας, τον τερματισμό του αγώνα αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις των 5-10 χλμ που γίνονται ακόμα πιο αναπτυγμένα φέτος. Συγχαίρω και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη τον διοργανωτή και τους συνδιοργανωτές, τον ΣΕΓΑΣ, το Υπουργείο Αθλητισμού,  την Περιφέρεια Αττικής, τους εργαζόμενους, τους εθελοντές πάνω από όλα, την ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική, την Τροχαία Αθηνών, αθλητές και συμμετέχοντες για τη σπουδαία προσπάθεια. Να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και μία μαζική συμμετοχή».

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας τόνισε: «Σας διαβεβαιώ ότι ο Δήμος Μαραθώνος είναι πανέτοιμος για αυτή τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, τον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και ακτινοβολία. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε με μεγάλη χαρά και τιμή την Τελετή Έναρξης στον Τύμβο με την λαμπαδηδρομία της φλόγας και το άναμμα του Βωμού στην Αφετηρία το Σάββατο και την έναρξη του αγώνα στην Αφετηρία την Κυριακή όπου θα δώσουμε το σύνθημα της εκκίνησης στους αθλητές, θα τους χειροκροτήσουμε και θα τους εμψυχώσουμε με διάφορα events κατά την διάρκεια των 16χλμ. της μαραθώνιας διαδρομής που συμπεριλαμβάνονται στο Δήμο μας. Φέτος έχουμε και μια σημαντική προσθήκη στην Τελετή Έναρξης όπου εκτός του καθιερωμένου τελετουργικού, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά και μαθητές των σχολείων μας και θα μας παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο –αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα. Ως Δήμος για να διευκολύνουμε τους αθλητές και τους επισκέπτες ολοκληρώσαμε έργα και αποκαταστήσαμε εκκρεμότητες που βελτίωσαν επιπλέον την περιοχή της Αφετηρίας. Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ , την Περιφέρεια, τους εθελοντές και όσους εργάστηκαν για να την άψογη διοργάνωση».

Ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα, Δημήτρης Χαλβατζάρας μίλησε για τεχνικά θέματα που αφορούν στον αγώνα, ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση του για το καλό τελικό αποτέλεσμα. Τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα, Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος μίλησε για την εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας και του ΣΕΓΑΣ, αλλά και τη σημασία της διοργάνωσης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ