20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νέα μέτρα κατά της κινητικότητας – Πως θα κυκλοφορούν όσοι είναι σε τηλεργασία ή αναστολή

Νέα μέτρα κατά της κινητικότητας – Πως θα κυκλοφορούν όσοι είναι σε τηλεργασία ή αναστολή

Τον οδικό χάρτη ως το Πάσχα, οπότε και εκτιμά ότι θα δούμε το τέλος του σκοτεινού τούνελ της πανδημίας με τον εμβολιασμό ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. “Πονοκέφαλος” η κινητικότητα.

“Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος του τούνελ” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον εμβολιασμό, που είναι και το κλειδί και για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ως το Σάββατο θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 500.000 συμπολίτες μας και ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε ξεπεράσει τους 1.700.000 εμβολιασμούς. Δηλαδή θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 75 ετών αλλά και η ηλικιακή ομάδα 60-64.

Click4more Lockdown: Πώς φτάσαμε ως εδώ – Η «εκτόξευση» των ενεργών κρουσμάτων και όλα τα νέα μέτρα

Και μέχρι το Πάσχα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από τον Απρίλιο και τον Μάιο θα δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων. «Το πρόβλημά μας τότε θα είναι να πείσουμε αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος -και το πιστεύω πραγματικά- ότι αυτή η περιπέτεια σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνει πια προς το τέλος της» τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της κινητικότητας

Η κινητικότητα των πολιτών ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, και θεωρείται σημείο – κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Καθώς τελικά απέρριψε τις εισηγήσεις για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) – με το επιχείρημα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά και γιατί θα ήταν μια ταξική επιλογή για τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με λίγους χώρους πρασίνου – βάζει φρένο στους «απείθαρχους πολίτες» που μετακινούνται ελεύθερα με «διαβατήριο»… βεβαιώσεις εργασίας.

Έτσι από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου:

Στον ιδιωτικό τομέα:

-όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr).

-όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Click4more: Lockdown και εργασία: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα 15 νέα μέτρα

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

«Ξέρουμε πια πώς να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους (στους χώρους εργασίας). Έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά τηλεργασίας τα οποία έχουμε επιβάλλει. Εάν αυτά δεν τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτοκριτική για το γεύμα στην Ικαρία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μία φορά απευθύνθηκε στο θυμικό των Ελλήνων. Επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση τους, μετά από 11 μήνες περιορισμών στη ζωής τους, ζήτησε πιστή τήρηση των μέτρων και υπομονή και διεμήνυσε αρκετές φορές τη βεβαιότητα του ότι.. «το Πάσχα πια, δηλαδή αρχές Μαΐου, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα».

Click4more Μητσοτάκης: Άτυχος – τυχερός που βρέθηκα αντιμέτωπος με μεγάλες κρίσεις – Τράβηξα… αυτιά υπουργών

Παράλληλα, θέλησε να δώσει και ο ίδιος απάντηση στην κριτική που δέχτηκε από πολίτες για το γεύμα στην Ικαρία, στο σπίτι του βουλευτή της Ν.Δ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

«Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί» τόνισε, μιλώντας ανοιχτά για «φάουλ».

To άρθρο Νέα μέτρα κατά της κινητικότητας – Πως θα κυκλοφορούν όσοι είναι σε τηλεργασία ή αναστολή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ