18 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα – Εξετάζονται προσθήκες επώνυμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Προβληματίζει η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Μάλιστα, τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αναμένεται να αποτυπώσουν νέες αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής.

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αντίθετα ο κλαδικός πληθωρισμός που αφορά στον τομέα των τροφίμων βρίσκεται κοντά στο 15%, τον Νοέμβριο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο στα τρόφιμα.

Γ. Γεωργιάδης: Νέες ανατιμήσεις 5-10% σε διάφορα προϊόντα

Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν ανακοινώσει και κάποιες από αυτές ήδη τις έχουν περάσει στα ράφια, αυξήσεις γύρω στο 5-10%, κάτι που επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα, γαλακτοκομικά, κρέατα, απορυπαντικά και είναι της τάξεως του 5-10%. Είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού του τελευταίου τρίμηνου του έτους – το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις – και όλη η πληθωριστική πίεση μου μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώνεται στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες τον Ιανουάριο» είπε ο υπουργός

Οι ανατιμήσεις προβληματίζουν και το οικονομικό επιτελείο. Το καλάθι του νοικοκυριού έχει συμβάλει ως ένα βαθμό στη συγκράτηση των τιμών σε κάποια βασικά προϊόντα, ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα με τις ανατιμήσεις που ΄περχονται και αφορούν κυρίως επώνυμα προϊόντα.

Οπότε εξετάζονται προσθήκες επώνυμων προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού και με αυτόν τον τρόπο οι ανατιμήσεις είτε να είναι μικρές είτε να είναι μικρότερες από το 5 και 10%.

Α. Γεωργιάδης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα του market pass από αρχές Φεβρουαρίου

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα του market pass για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις. Εντός του Φεβρουαρίου θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, που πιθανότατα θα αφορούν όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις εκπτώσεις που κάνουν πρεμιέρα σήμερα και όπως είπε τα εμπορικά καταστήματα είναι υποχρεωμένα βάσει της νομοθεσίας, το ποσοστό έκπτωσης που αναγράφουν στις βιτρίνες τους να είναι σε σύγκριση της σημερινής τιμής με την τιμή προ 30 ημερών και όχι από αυτή πριν από μια εβδομάδα, για να αποφευχθούν οι πλασματικές εκπτώσεις.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ