24 Ιουλίου 2021

Νέο «πράσινο φως» από το ΣτΕ για τα έργα στο Ελληνικό

Σε συνέχεια της κρίσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ε’ τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έδωσε την έγκριση του, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στην Μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, με τρεις αποφάσεις του, το Έ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Χριστοφορίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλιειάδη, (893- απέρριψε αιτήσεις 20 περίπου κατοίκων του Ελληνικού και των γύρω Δήμων, κρίνοντας τους ισχυρισμούς τους ως απαράδεκτούς.

Οι κάτοικοι στρέφονταν κατά τριών κοινών υπουργικών αποφάσεων και ζητούσαν την ακύρωση τους ως αντισυνταγματικών :
1) Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,
2) Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ. και

3) Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

Μεταξύ άλλων στις προσφυγές οι κάτοικοι τόνιζαν ότι οι προσβαλλόμενες κ.υ.α. θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Από το ΣτΕ έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ των τριών κ.υ.α. των εταιρειών κ.λπ., Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.

To άρθρο Νέο «πράσινο φως» από το ΣτΕ για τα έργα στο Ελληνικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ