14 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Να βρεθεί ασφαλές αγκυροβόλιο για το αντιτορπιλικό «Βέλος» ζητούν μέλη του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974

Σε ασφαλές σημείο, στον 2ο προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης πλαγιοδέτησε το «Βέλος». Το πλωτό Μουσείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρύμνη από τη θαλασσοταραχή και τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους στη Νέα Παραλία, το περασμένο Σάββατο.

Σήμερα (20/11) αναμένεται να γίνει νέα επιθεώρηση από δύτες, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς ενώ χθες έγιναν εργασίες απάντλησης των υδάτων που είχαν εισρεύσει στο εσωτερικό του ιστορικού πλοίου.

«Ο σύνδεσμός μας με επανειλημμένα διαβήματα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος για να είναι προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων», όπως δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων.

Η εικόνα του «Βέλους» και των διαδοχικών προσκρούσεων του στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας από τους θυελλώδεις ανέμους και τους έντονους κυματισμούς στην Νέα Παραλία υπήρξε τραυματική για τον μηχανικό του πλοίου Παναγιώτη Καλίνο , που το 1973 συμμετείχε στην εμβληματική αντιδικτατορική αποστασία στην Ιταλία, με άλλους 30 αξιωματικούς και υποαξιωματικούς του πλοίου.

«Είναι πόνος, πίκρα. Το ίδιο το πλήρωμα να αγωνιά για τη θέση που είναι και κάποιοι να μη θέλουν να μετακινηθεί», ανέφερε ο Παναγιώτης Καλίνος, μηχανικός στο «Βέλος».

Το ρήγμα στην πρύμνη του Βέλους έχει πλέον στεγανοποιηθεί και θα ακολουθήσει η επισκευή του ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη ή αν θα επιστρέψει οριστικά στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, όπου είναι η επίσημη έδρα του.

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα – Σταύρος Πανούσης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ