30 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕΝΟΥ

Σε εξέλιξη το ιστορικό παζάρι της Σωτήρας, στην Ανατ. Φραγκίστα. Φαγοπότι και ψώνια κάτω από τα πλατάνια (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Ιστορικό και φημισμένο σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, το Παζάρι της «Σωτήρας» στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας (από τον ομώνυμο ιστορικό ναό που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος) ξεκίνησε (17/8) και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, 19 Αυγούστου.

ΒΙΝΤΕΟ

Το κοινό θα βρει είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη σπιτιού, τοπικά προϊόντα (τσάι, τυριά κ.α.), εργαλεία και αξεσουάρ, παιχνίδια, χαλβάδες, καλαμπόκια κ.α., ενώ τα μαγαζιά εστίασης προσφέρουν νόστιμα σουβλάκια, παγωμένες μπίρες και αναψυκτικά, κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια.

Η εμποροπανήγυρη, που κάποτε αποτελούσε πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους, από την Ευρυτανία, την Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές της Ρούμελης και της Θεσσαλίας, αποτελεί ακόμα μια καλή επιλογή για βόλτα, αγορές, φαγοπότι και διασκέδαση, σε μια πανέμορφη τοποθεσία.

«Στην καρδιά του καλοκαιριού, για ένα τριήμερο η Σωτήρα γινόταν για μερικές ημέρες το κέντρο της εμπορικής ζωής όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πήγαιναν να πουλήσουν τα αγροτοκτηνοτροφικά κυρίως προϊόντα τους όλοι οι Ευρυτάνες και νομάδες κτηνοτρόφοι των Αγράφων, να γλεντήσουν και να ‘κλείσουν’ δουλειές. Φυσικά στις ημέρες μας, το παζάρι δεν μοιάζει με το παλιό. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο εμπόριο έχουν παραμερίσει τις παραδοσιακές συνήθειες και το αλλοίωσαν. Παρόλα αυτά όμως, το παζάρι συγκεντρώνει ακόμα ένα σεβαστό αριθμό προσκυνητών και εμπόρων και κάθε χρόνο στις 17-18-19 Αυγούστου γίνεται εξαιρετικό πανηγύρι κάτω από τα πλατάνια της πανέμορφης Σωτήρας», γράφει για το παζάρι ο Σύλλογος Αν. Φραγκίστας «Οι Δώδεκα Απόστολοι».

Φωτογραφίες από την 1η ημέρα της εμποροπανήγυρης (17/8)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ