3 Οκτωβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Αυγούστου. Χαμηλές οι προσδοκίες των εμπόρων του Καρπενησίου

Ξεκίνησαν, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μέσα στο γενικότερο κλίμα κατήφειας που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του Καρπενησίου, οι εκπτώσεις δεν αναμένεται να επιφέρουν θεαματική αλλαγή εικόνας στου τζίρους των τοπικών καταστημάτων.

«Ευελπιστούμε ότι μπορεί κάποια αγοραστική κίνηση να υπάρξει, παρόλα αυτά οι προσδοκίες μας είναι πολύ περιορισμένες, γιατί υπάρχουν οι ανατιμήσεις, υπάρχει η δυσκολία των καταναλωτών -και όλοι μας είμαστε καταναλωτές- να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα οπότε, λιγότερα χρήματα θα διατεθούν φέτος για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα», εκτιμά, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.

Σημειώνεται πως την επόμενη Κυριακή, 17 Ιουλίου, τα καταστήματα της πόλης μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11:00 έως τις 18:00, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων και να ελέγχουν τα παρακάτω:

-Θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος.

-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.

-Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

-Στις προσφορές, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

-Ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα.

-Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

-Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

-Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

-Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

-Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ