26 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οδηγίες από το επιμελητήριο Λέσβου για τη δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από τις επιχειρήσεις

Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις, φούρνους και σούπερ μάρκετ για την υποχρέωσή τους να δηλώνουν κάθε πέντε μέρες τα αποθέματα συγκεκριμένων τροφίμων, γεωργικών προϊόντων και ζωοτροφών δίνει με ανακοίνωση του το επιμελητήριο Λέσβου. Η δήλωση πρέπει να γίνει εντός δύο ημερών και να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε πέντε ημέρες . Επειδή οι κυρώσεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, το επιμελητήριο Λέσβου καλεί τις επιχειρήσεις του νομού να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτή την υποχρέωση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ , θα πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα σε α) πρώτες ύλες για την  παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εργαστήριο παρασκευής και έψησης άρτου (φούρνοι) είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων για κάθε είδος εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό.

Οι υπεραγορές τροφίμων (super market) υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.

Οι υπόχρεοι μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ ή με τους κωδικούς TAXIS, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τους σκοπούς της παρούσας μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Η προθεσμία αρχικής δήλωσης των αποθεμάτων είναι δύο ημέρες από την δημοσίευση του εν λόγω ΦΕΚ.

Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων υποχρεούνται να επικαιροποιούν τη δήλωση των αποθεμάτων τους μία φορά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες.

Κάθε νεότερη δήλωση αποθεμάτων θα πρέπει να απέχει χρονικά από την προηγούμενη δήλωση τουλάχιστον μία (1) ολόκληρη ημέρα.

Το ΦΕΚ 1549Β/04.04.2022 «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λέσβου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ